joi, mai 2, 2024
spot_img

Liderii sindicali din campania electorală a Gabrielei Firea. Unul s-a ”fript” cu Cîrstoiu

Campania electorală a Gabrielei Firea, candidatul la a doua strigare a PSD pentru postul de primar general al Capitalei, este susținută de doi lideri sindicali din transporturile bucureștene. Este vorba de Vasile Petrariu, președintele Sindicatului Transportatorilor București, care reprezintă salariații de la STB SA, și de Marian Artimon, liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou. Acesta din urmă însă s-a ”fript”, grăbindu-se să susțină fățiș candidatura doctorului Cătălin Cîrstoiu, care între timp a fost retras de PSD și PNL din postura de aspirant la Primăria Municipiului București.

Cel mai recent eveniment din campania electorală a Gabrielei Firea a fost organizat de Vasile Petrariu, la Depoul Dudești al STB.

Campania electorală a Gabrielei Firea
Marcel Ciolacu (prim plan) și Vasile Petrariu (plan secund)

De 1 Mai muncitoresc, Gabriela Firea și șeful său pe linie de partid, Marcel Ciolacu, au descins la Depoul Dudești. În loc să le ducă angajaților STB mici, așa cum se obișnuiește la noi de Armindeni, Firea a acționat mai franțuzește, venind cu croissant.

”De 1 Mai, împreună cu Gabriela Firea, am fost alături de angajaţii din transportul public bucureştean pentru care astăzi este o zi obişnuită de muncă. Am stat de vorbă la Depoul Dudeşti cu şoferi, mecanici şi dispeceri. (Ne-am fi așteptat ca la Depoul Dudești liderul PSD să stea de vorbă mai ales cu vatmani, având în vedere că este vorba de un depou de tramvaie – n.red.) Sunt oameni deschişi şi harnici, care îşi doresc o schimbare majoră de la administraţia acestui oraş: un plan de investiţii mult mai curajos pentru un transport public modern. De 1 Mai, le transmit tuturor celor care muncesc fără întrerupere pentru a asigura servicii publice esenţiale, fie că sunt la stat sau în privat, că efortul lor este preţuit şi că, alături de colegii mei social-democraţi, voi lupta în continuare pentru ca veniturile lor să crească. După ce am depăşit Ungaria, sunt convins că putem ajunge şi Polonia, iar românii să ajungă, în scurtă vreme, cei mai bine plătiţi angajaţi din această parte a Europei! Fiindcă o merită din plin!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o serie de fotografii de la depoul aparținând STB.

Spre deosebire de Marcel Ciolacu, Gabriela Firea nu a auitat de vatmani: ”Vatmanii, controlorii, muncitorii din ateliere, toți lucrătorii din transportul public bucureștean sunt angajați de nădejde, oameni cu nevoi reale deschiși la dialog. Nu am văzut aceeași colaborare în mandatul actualului primar, chiar am asistat la cea mai mare criză în sistemul de transport public din ultimii 30 de ani”.Omisiunile și jumătățile de adevăr ale Gabrielei Firea

În postarea de pe pagina sa de Facebook, candidata PSD a ținut să facă și o recapitulare a ceea ce susține ea că a realizat pentru transportul bucureștean în mandatul de la Primăria Capitalei. Unele dintre cele enumerate sunt fie neadevăruri, fie jumătăți de avevăr.

În continuare, prezentăm ce a scris fosta primăriță, iar cu Bold observațiile noastre:

”Ca primar general, am modernizat întreg parcul auto al STB”. Nu este adevărat. Pe șoselele din București circulă în continuare autobuze Mercedes Citaro cumpărate în mandatul de primar al lui Adriean Videanu.

”Am achiziționat 400 de autobuze noi Otokar, Euro 6, și 130 de autobuze hibrid Mercedes care se aflau toate pe străzi când am finalizat mandatul”. Nu avem observații de făcut la această afirmație.

”Am atras 370 de milioane de euro pentru achiziția celor 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze noi care circulă acum în Capitală. Dacă nu ar fi muncit echipa mea pentru banii europeni, nu ar fi fost pe străzi acum aceste vehicule”. Gabriela Firea ”uită” însă să precizeze că ea voia cu tot dinadinsul ca Primăria Capitalei să cumpere tranvaie turcești, în detrimentul producătorului român Astra Vagoane Călători.

”Am realizat primele culoare unice de transport, prin separarea căii de rulare pentru tramvaie. În plus, am modificat legislația și am introdus autobuze pe liniile de tramvai, acolo unde a fost posibil”. Introducerea autobuzelor pe linia de tramvai nu a fost însă lipsită de incidente, iar adevăratele culoare unice, cum ar fi cele din nordul Capitalei, de pe Bulevardul Regele Mihai, au fost create în mandatul lui Nicușor Dan. Vasile Petrariu susține campania electorală a Gabrielei Firea la STB

Campania electorală a Gabrielei FireaOrganizatorul acestui ”desant” politic la o unitate a STB a fost nimeni altul decât sindicalistul Vasile Petrariu, pe care îl puteți vedea în fotografia alăturată, între Gabriela Firea și Marcel Ciolacu.

Sindicatul lui Petrariu a fost implicat activ în campania electorală din toamna lui 2020, atât prin postări pe Facebook, cât și prin strângerea de semnături pentru candidatura lui Firea la al doilea mandat. Apoi, după ce Nicușor Dan a devenit primar general, Vasile Petrariu l-a atacat constant și obsesiv (de multe ori pe bună dreptate, dar nu a fost nicio postare pozitivă sau neutră). La alegerile din 2020, Vasile Petrariu a devenit consilier general din partea PSD.

Nu în ultimul rând, în ianuarie 2022 Petrariu a organizat o grevă la STB, declarată ilegală, în urma căreia mai mulți angajați au fost concesiați. Apoi, la un miting în curtea sediului central al STB, liderul sindical s-a ”înfrățit” cu doi deputați controversați – George Simion și Dumitru Coarnă, așa cum am scris la vremea respectivă.

Marian Artimon, omul Gabrielei Firea din subteran

Și liderul USLM, Marian Artimon, este un apropiat al fostului primar general Gabriela Firea.

În perioada 2016-2020, în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, actualul secretar general al USLM a fost membru, din partea PSD, în Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, din această poziție, Marian Artimon a fost membru în Adunările Generale ale Acționarilor în cinci companii municipale. Este vorba despre Companiile pentru Agrement, Protecție Civilă, Tehnologia Informației și despre Compania pentru Managementul Transportului București. Sindicalistul a mai reprezentat interesele Primăriei Capitalei și în AGA de la Societatea de Transport București (STB).

La începutul lunii aprilie a acestui an, Marian Artimon l-a invitat la sediul USLM, într-un eveniment de campanie, pe candidatul PSD-PNL de la acea vreme la Primăria Capitalei, doctorul Cătălin Cîrstoiu, alături de care a venit și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Între timp, doctorul e istorie din punct de vedere politic.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole