spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Turcii de la Durmazlar vor să participe la licitații pentru tramvaie în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova

Firma turcească Durmazlar vrea să participe la licitaţii pentru tramvaie ce urmează a fi organizate în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova, a declarat Abdullah Bocan, director general al Durmazlar Railway Systems.

licitaţii pentru tramvaie

„În lunile iunie-iulie vom participa la licitaţiile care vor fi organizate la Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova”, a spus Bocan. Potrivit directorului, tramvaiele produse de firma turcească sunt la standarde europene şi cu componente europene, dar la preţuri accesibile.

În prezent, la nivelul Primăriei Capitalei se află în evaluare o procedură care vizează achiziţia a 100 de tramvaie moderne. Au fost depuse două oferte – consorțiul condus de Astra Vagoane Călători şi Durmazlar Makine San Ve Tic A.S. Valoarea estimată a contractului este de 845,68 milioane lei (180 milioane de euro).

„Pot să spun că noi am propus Primăriei Bucureşti un preţ sub bugetul pe care îl aveau dânşii”, a spus Abdullah Bocan, care a prezentat un tramvai modelul Panorama, compus din patru module, care ar putea să ruleze şi în Bucureşti. Bocan a dat drept exemplu contractul semnat în luna iulie 2018 cu Primăria oraşului Olszytn (Polonia), contract care prevede livrarea a 24 de tramvaie precum şi mentenanţa, şi a cărui valoare este de peste 40 milioane de euro. Abdullah Bocan a precizat însă că nu există un preţ standard, preţul diferă de la cerinţă la alta şi variază în funcţie de echipamentele pe care clientul le doreşte. „Noi propunem o calitate germană la un preţ mult mai mic”, a spus Abdullah Bocan.

Durmazlar, interesată de licitații pentru tramvaie

Abdullah Bocan a mai spus că Durmazlar se pregăteşte de doi ani pentru contractul cu municipalitatea din Bucureşti. În această perioadă, firma din Turcia a făcut numeroase studii de piaţă, care au inclus şi interviuri cu călătorii care utilizează mijloacele de transport, despre cum ar dori să fie un tramvai. Una dintre concluziile studiilor a fost că românii au mari probleme cu confortul din cauză că tramvaiele actuale sunt foarte vechi şi accesul în vehicul se face foarte greu pentru persoanele cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte contractul lansat în licitaţie de PMB, Bocan a spus că una dintre cerinţele incluse în caietul de sarcini a fost ca primul tramvai să fie livrat în luna a 12-a de la semnarea contractului, iar ulterior ar urma să fie livrate câte patru exemplare pe lună, iar întreaga comandă de 100 de tramvaie ar trebui să fie livrată în doi ani.

„Noi preconizăm că putem să le predăm într-un timp de mai scurt de doi ani de zile”, a afirmat Abdullah Bocan.

Ultimele Articole