miercuri, mai 15, 2024
spot_img

Licitații pentru testarea medicală și psihologică a mii de ceferiști. Spitalele publice CFR, scoase din joc

CFR Călători organizează două licitații pentru testarea medicală și psihologică a mii de ceferiști, pe razele Regionalelor Craiova și București. Șansele maxime le au cabinetele private care vin cu câțiva lei mai jos decât spitalele CFR, acuză sindicatele.

O primă licitație este cea organizată de CFR Călători Craiova pentru testări medicale psihologice la câteva sute de ceferiști, scadenți pentru examinări și reexaminări medicale în următorul an.

„În conformitate cu prevederile art. 1-(1) din Normele metodologice privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi periodicitatea examinărilor aprobată prin Ordinului MTI/MS nr. 1151/1752/2021 pentru aprobarea cadrului general privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor, “Examinarea medicală şi psihologică este obligatorie pentru funcţiile cu atribuţii în siguranţa transporturilor’’. Funcţiile cu atribuţii în siguranţa transporturilor în conformitate cu prevederile Ordinului MTI/MS nr. 1151/1752/2021 identificate în cadrul S.N.T.F.C. ”CFR Calatori’’- S.A. sunt următoarele: Acar, Conductor tren, Şef tren, Manevrant vagoane, Şef manevră, Magaziner comercial, Şef staţie OTF, Revizor tehnic vagoane, Mecanic locomotivă, Mecanic ajutor locomotivă, Conducător auto (Şofer), angajaţi cu decizie de Responsabil SC – LFI, angajaţi cu decizie de Manager de transport, pentru transport rutier conform legii”, explică CFR Călători în documentația de licitație ce poate fi consultată aici.

Cantitatea totală a serviciilor care fac obiectul procedurii: a) numărul de salariaţi scadenţi pentru examinări medicale pentru perioada iulie 2024- iunie 2025 este de 380; b) numărul de salariaţi scadenţi pentru examinări psihologice pentru perioada iulie 2024 – iunie 2025 este de 400; c) numărul de salariaţi scadenţi pentru reexaminări medicale pentru perioada iulie 2024 – iunie 2025 este de 250.

Valoarea estimativă a licitației este de aproximtiv 105 mii lei, iar depunerea ofertelor se va face până la 12 iunie 2024. Evaluarea acestora se va încheia la 6 septembrie cel târziu.

Testarea medicală și psihologică și la București și Ploiești

O licitație similară are loc și la București unde procedura este divizată în două loturi, și anume Complexul București și complexul Ploiești. La acestea se va face examinarea medicală a 522 de angajați, reexaminarea medicală a 46 de angajați, cea psihologică a 45- de angajați și cea la schimbarea în funcție a 15 angajați. Valoarea estimată este de 303,67 mii lei. La Prahova vor fi testați medical și psihologic, examinare sau reexaminare, în total 94 de salariați. Durata contractului este de 12 luni, iar ofertele pot fi depuse până la data de 11 iunie.

Potrivit prevederilor legale în domeniu periodicitatea examinării medicale şi psihologice este stabilită prin art. 2, lit.a) din Normele metodologice privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi periodicitatea examinării, aprobate prin OMTI/OMS nr. 1151/1752/2021 şi atunci când sunt identificate probleme de sănătate, avizele medicale şi psihologice pot avea recomandare de reexaminare la 3, 6 sau 12 luni.

Sindicatele: șanse maxime au cabinetele private

Chestionați de Club Feroviar, reprezentanții sindicali estimează că șansele maxime de primire a contractelor le au cabinetele și rețelele medicale private. Denisa Popovici, lider sindical Spitalul CF2 din București explică faptul că spitalele CFR nu pot coborî tarifele sub un minim convenit cu Casa de Sănătate care decontează astfel de servicii. Deseori însă rețelele private de sănătate vin cu câțiva lei sub oferta spitalului CFR participant la licitație și câștigă. În urmă cu câțiva ani Spitalul CF2 a pierdut un contract de zeci de mii de lei după ce o importantă rețea medicală privată din București a venit cu o ofertă mai mică cu doar câțiva lei față de cea a unității medicale de stat.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole