spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

Licitație reluată de CFR Călători pentru reparații vagoane. Preț cu 72% mai mare

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a reluat o licitație pentru reparații vagoane ce mai fusese lansată în decembrie și anulată în februarie. De această dată, valoarea estimată este cu 72% mai mare decât la procedura precedentă. Dacă la finele anului trecut operatorul feroviar de stat nu s-ar fi ”zgârcit”, contractul ar fi fost încheiat la o valoare mai mică, fiind făcute economii.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat sâmbătă anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de reparaţie planificată tip RTG, înlocuire roți monobloc, osii-ax, discuri de frână, coroane disc de frană uzate complet sau defecte la osiile montate, recondiționări/înlocuiri de subansamble/piese/materiale constatate pe fluxul de reparație că necesar a fi efectuate la vagoane de călători seria 2083”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord-cadru ce se intenționează a se încheia este cuprinsă între 130.690,00 și 37.925.461,19 lei.O procedură identică a fost lansată în decembrie și anulată în februarie

În luna decembrie a anului trecut, CFR Călători lansase o procedură identică de achiziție, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Atunci însă valoarea totală estimată era stabilită la intervalul 92.200 – 21.970.170,21 lei.

Pe 22 februarie 2022, procedura a fost anulată, chit că se depusese o ofertă, din partea societății Atelierele CFR Grivița SA. ”Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme. Procedura s-a anulat în baza prevederilor art. 225 alin. (1), lit. a) din Legea 99/2016, deoarece nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă. Oferta a fost respinsă și declarată inacceptabilă, deoarece valoarea totală ofertată depășește valoarea estimată comunicată prin anunțul de participare”, se precizează în SEAP.

Se vede însă treaba că, de fapt, valoarea ofertată de Atelierele CFR Grivița era cea corectă la vremea respectivă, din moment ce acum și oficialii CFR Călători au ajuns la concluzia că ofereau mult prea puțin și, pe cale de consecință, au mărit plafonul. Dacă în decembrie valoarea estimată ar fi fost puțin mai mare, contractul ar fi fost atribuit, însă la un preț inferior celui propus acum și ar fi rezultat economii pentru operatorul feroviar de stat de transport de pasageri. Între timp, prețurile la materiale și piese de schimb au crescut și mai mult, din cauza contextului internațional (războiul din Ucraina), așa că a fost nevoie de o ajustare a valorii cu mai mult de 70% în plus (mai exact, +72%).

Procedura lansată sâmbătă presupune înceheierea unui contract de tip acord-cadrul pentru o perioadă de 23 de luni. Această perioadă este folosită în ultima vreme tot mai des de CFR Călători. Și asta pentru că, dacă ar fi fost 24 de luni (doi ani), contractul ar fi trebuit să includă clauză pentru actualizarea valorilor, în funcție de evoluția prețurilor la materiale și piese de schimb.

Condiții de participare la licitația pentru reparații vagoane lansată de CFR Călători

Cerința minimă pentru participarea la procedura de achiziție lansată de operatorul feroviar de stat este ca media cifrei de afaceri pe anii 2019, 2020, 2021 să fie de minimum 16.936.715lei. Pentru demonstrarea îndeplinirii cerinței minime, ofertanții vor prezenta orice documente edificatoare care să confirme cifra de afaceri anuală prin prezentarea după caz, a unuia sau mai multora dintre următoarele documente: declarații sau extrase bancare, prezentarea situațiilor financiare sau a extraselor din situațiile financiare, declarație privind cifra de afaceri pentru ultimele trei exerciții financiare disponibile (2019, 2020 și 2021) sau alte documente relevante.

De asemenea, se solicită certificate emise de organisme independente cu privire la standardele de asigurare a calității. Astfel, se va face dovada implementării unui sistem de management al calității în conformitate cu SR EN ISO 9001:2015 sau echivalent.

Garanția de participare la licitație este de 169.367 de lei sau echivalent leu/valută. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 23 august 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 23 noiembrie 2022.

Ultimele Articole