spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

A cincea licitație pentru energie electrică la Metrorex în decurs de un an a fost anulată

După patru licitații pentru energie electrică la Metrorex care au fost anulate din lipsă de ofertanți, și a cincea procedură lansată de societatea din subordinea Ministerului Transporturilor a avut aceeași soartă.

Anunțul de licitație cu titlul ”Energie electrică pentru o perioadă de 6 luni” fusese postat de Metrorex în sistemul electronic de achiziții publice pe 20 martie, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Valoarea totală estimată a contractului era de 142.813.038,9 lei, jumătate din cea aferentă ultimei licitații, care viza o perioadă de un an. Pe cale de consecință, și cantitatea de energie electrică solicitată era la jumătate, de doar 96.700 MWh, față de 195.000 MWh la ultima procedură. Licitația viza încheierea unui contract de furnizare energie electrică pentru o perioadă de șase luni, pentru necesarul Metrorex, aferent sistemului de alimentare ce include 36 de locuri de consum.

Termenul limită de depunere a ofertelor a fost miercuri, 27 aprilie 2022, ora 15,00. Numai că și această procedură a fost anulată. „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, se arată în anunțul din SEAP.Alte patru licitații pentru energie electrică la Metrorex, anulate în ultimul an

În mai puțin de un an, au fost lansate patru licitații pentru energie electrică la metrou, dar toate au fost anulate din lipsă de oferte.

De la prima procedură de achiziție, lansată de Metrorex în aprilie anul trecut, valoarea estimată a crescut de 3,23 ori, evident, ca urmare a creșterii galopante a prețului la electricitate pe piața liberă. Dacă însă facem comparație cu valoarea ultimului contract încheiat (în 2020), prețul a crescut de 3,75 ori. O soluție ar fi fost ca Metrorex să cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri, însă nu a făcut acest lucru și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe.

Ultimul contract pentru energie electrică obținut la licitație a fost cu Getica 95 Com

Ultimul contract al Metrorex pentru furnizarea de energie electrică  obținut în urma unei licitații a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.

Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA, deci la un preț de 3,75 ori mai mic decât se estimează acum. La procedura de achiziție lansată în 2020 de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.

Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoară activități de comercializare a energiei electrice.

Ultimele Articole