spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

O nouă licitație pentru electricitate la Metrorex. Cele cinci precedente au fost anulate

O nouă licitație pentru electricitate la Metrorex a fost lansată duminică după-amiază, după o serie de cinci proceduri similare anulate. Acum, se ține cont și de preconizata finalizare a lucrărilor la noua stație Tudor Arghezi.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie electrică pentru o perioadă de 6 luni”. Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 158.725.133,40 și 165.040.004,30 lei.

Scopul procedurii este încheierea unui contract de furnizare energie electrică pentru o perioadă de șase luni, pentru necesarul Metrorex, aferent sistemului de alimentare ce include 36 de locuri de consum (81 de puncte de măsurare a energiei electrice alimentate la medie tensiune de 10 kV și 20 kV). Odată cu finalizarea lucrărilor de punere în funcție a locului de consum Tudor Arghezi – Magistrala 2, numărul locurilor de consum va deveni 37, iar punctele de măsură 83. Cantitatea totală de energie electrică pentru șase luni este cuprinsă în intervalul: 93.000 MWh, reprezentând cantitatea minimă și 96.700 MWh, reprezentând cantitatea maximă.

Condiții de participare la noua licitație pentru electricitate la Metrorex

Ofertanții vor prezenta o listă a principalelor livrări de produse similare (produse de o complexitate comparabilă cu cele care fac obiectul contractului de achiziţie publică din domeniul electricitate) din ultimii trei ani, cu indicarea valorilor, datelor și a beneficiarilor publici sau privați, în valoare cumulată de cel puțin 60.000.000 de lei fără T.V.A. la nivelul unui contract sau mai multor contracte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 16 august 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 16 decembrie 2022.Cinci proceduri similare au fost anulate

Ultima licitație pentru furnizarea de energie electrică la Metrorex a fost anulată pe 27 aprilie, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar. Anunțul de licitație cu titlul ”Energie electrică pentru o perioadă de 6 luni” fusese postat de Metrorex în sistemul electronic de achiziții publice pe 20 martie. Valoarea totală estimată a contractului era de 142.813.038,9 lei.

Anterior, în mai puțin de un an, fuseseră lansate patru licitații pentru energie electrică la metrou, dar toate au fost anulate din lipsă de oferte. De la prima procedură de achiziție, lansată de Metrorex în aprilie anul trecut, valoarea estimată a crescut de 3,23 ori, evident, ca urmare a creșterii galopante a prețului la electricitate pe piața liberă. Dacă însă facem comparație cu valoarea ultimului contract încheiat (în 2020), prețul a crescut de 3,75 ori. O soluție ar fi fost ca Metrorex să cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri, însă nu a făcut acest lucru și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe.

Ultimul contract pentru energie electrică obținut la licitație a fost cu Getica 95 Com

Ultimul contract al Metrorex pentru furnizarea de energie electrică  obținut în urma unei licitații a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.

Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA, deci la un preț de 3,75 ori mai mic decât se estimează acum. La procedura de achiziție lansată în 2020 de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.

Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoară activități de comercializare a energiei electrice.

De la expirarea acestui ultim contract, Metrorex își asigură necesarul de electricitate pe baza unor achiziții directe.

Ultimele Articole