spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Licitația pentru trenurile Magistralei 5 a fost suspendată

Informația a apărut în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Este vorba doar de o amânare de câteva zile, nu de o suspendare pe termen nelimitat, spun oficiali ai Ministerului Transporturilor.

Cu doar trei zile înainte de termenul până la care urmau să fie depuse ofertele în procedura de achiziție a 13 trenuri de metrou, conducerea Metrorex a decis suspendarea procedurii, potrivit statutului acestei licitații apărut în SEAP. Pagina dedicată acestei proceduri nu conțiune niciun motiv pentru suspendarea licitației.

Surse din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat pentru Club Feroviar că este vorba de o amânare doar de câteva zile, la care s-a recurs pentru ca Autoritatea de Achiziții (ANAP) să nu prelungească mai mult procedura.

„A fost suspendată câteva zile căci trebuiau actualizate câteva date privind conducerea societății și membrii comisiei. Ca să nu amâne licitația și mai mult s-a convenit actualizarea datelor. Corespunzător, termenul de depunere a ofertelor se amână  până pe 7 august (ultimul termen fiind 26 iulie- n.red.)”, au spus acestea.

O achiziție de până la 30 de trenuri

Potrivit anunțului de participare, Metrorex dorește achiziția a 13 trenuri de metrou și a unui simulator de instruire a personalului de exploatare.

Pe lângă obiectele menționate, vor fi achiziționate și seturi de scule speciale (mentenanță trenuri) și serviciile accesorii (transport, asigurare, punerea în funcţiune, asistență tehnică în perioada garanție, instruire personal exploatare, operare trenuri și folosire aplicații software).

Termenul de furnizare din contract este de 42 luni. Viitorul contract va include o opțiune de suplimentare (cu maxim 17 trenuri noi), destinate operării pe Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei – Iancului, secțiunea Râul Doamnei – Eroilor.

Durata estimată de valabilitate a contractului (incluzând modificarea prevazută prin clauză de revizuire) este de maxim 130 luni.

Aceasta este compusă din: durata estimată pentru furnizare 13 trenuri, simulator, scule speciale – max 42 luni; perioadă în care Achizitorul îşi poate exprima opţiunea de suplimentare, în limita a maxim 17 trenuri de acelaşi tip – maxim 84 de luni; perioada aferentă livrării a maxim 17 trenuri suplimentare – maxim 46 luni de la exprimarea opţiunii.

Valoarea estimată (la momentul actual) este de 520,15 milioane lei pentru 13 trenuri, respectiv 1,2 miliarde leipentru 30 trenuri. Preţul de achiziţie pentru 13 trenuri poate fi ajustat conform prevederii legale.

Contractul va fi acordat firmei care prezintă cea mai bună ofertă. Preţul va conta în proporţie de 60%, iar restul va fi acordat pentru diferite componente de calitate, printre care durata garanţiei, consum energetic, etc.

O licitaţie controversată

Metrorex a mai lansat, în 2013-2014, o astfel de procedură, prin intermediul căreia îşi dorea să cumpere 51 de trenuri noi, cu care să poată acoperi întregul traseul al M5, dintre staţiile Pantelimon şi Râul Doamnei.

Licitaţia respectivă a fost câştigată de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar în urma contestațiilor depuse de alte societăţi participante la procedură, DNA a început să ancheteze licitaţia, suspectând ca aceasta a fost trucată. Rezultatele cercetărilor le-au atras, până la urmă, şi condamnări unora dintre membrii comisiilor de licitaţie ai Metrorex.

În cele din urmă, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis anularea licitaţiei.

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de DNA în legătură cu licitaţia de atribuire a acordului-cadru privind achiziţia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA.

Potrivit unui răspuns oficial al DNA, procurorii anticorupţie au făcut verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ultimele Articole