joi, iunie 1, 2023
spot_img

Licitația pentru trenuri metropolitane la Brașov la a patra anulare

Municipalitatea brașoveană pare a fi cea mai ghinionistă din țară la capitolul transport metropolitan. Asociația de Dezvoltare Durabilă a Transportului Metropolitan Brașov a anulat zilele trecute a patra oară în ultimul an licitația pentru realizarea studiilor necesare pentru mai multe rute de transport metropolitan.

Potrivit anunțului postat în Sistemul Public de Achiziții, anularea a avut loc ca urmare a faptului că nu a existat nicio ofertă depusă la termenul limită.

Licitația a fost anulată și la începutul lunii ianuarie, ca urmare a faptului că nu a fost depusă nici atunci vreo ofertă, cel mai probabil din cauza faptului că termenul solicitat pentru contract, respectiv 11 luni, a fost considerat prea strâns. În consecință, acum, autoritatea contractantă a impus un termen de 24 de luni. Însă nici așa Asociația nu a avut mai mult noroc.

Licitația pentru trenuri metropolitane la Brașov are valoare de peste 12 milioane de lei

Prima data, licitația a fost organizată la începutul anului trecut. Finanțarea proiectului, cu o valoare limită de 12,89 milioane de lei, ar urma să se facă din POIM Programul Operațional Infrastructură Mare. Termenul până la care se consideră eligibile cheltuielile făcute în cadrul acestuia este 31 decembrie 2023.

În luna septembrie 2022, la încheierea celei de-a doua proceduri, Asociația Metropolitană a considerat că singura ofertă primită, cea a firmei turce Inpro Muhendislik Musavirlik Anonim Sirketi era necorespunzătoare deoarece ofertantul nu a îndeplinit condițiile minime de studii de calificare pentru personalul propus.

Alte semne de întrebare au privit, potrivit solicitărilor de clarificări depuse atunci, termenul scurt de livrare a documentației și termenele necesare obținerii avizelor de la CFR SA. Și în solicitările formulate apare problema calificărilor personalului, ofertantul considerând că cererile autorității contractante sunt exagerate și nelegale.

Licitația pentru trenuri metropolitane. Scopul acesteia

Scopul proiectului constă în elaborarea unui plan strategic/investițional (analiza de pre-fezabilitate) privind:

  • introducerea serviciilor de tren metropolitan sau a unor sisteme alternative de transport sustenabil pentru nouă trasee;
  • studiul de fezabilitate (SF) pentru investitiile relevante și prioritare rezultate;
  • documentațiile de achiziție publică/caietele de sarcini (aferente investițiilor din SF) pentru realizarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor, a proiectului tehnic de execuție și execuția lucrărilor (într-o singură etapă de contractare).

Mai multe detalii despre proiect aici, într-un articol Club Feroviar

Ultimele Articole