Astra Vagoane Călători a depus joi contestaţie la licitația pentru tramvaie din București, care a fost câştigată de turcii de la Durmazlar.
Producătorul arădean de material rulant de la Arad şi-a înregistrat contestaţia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) la data de 14 noiembrie.
La licitaţia pentru cumpărarea cu fonduri europene a 100 de tramvaie noi, Primăria Capitalei a declarat câştigătoare oferta turcilor de la Durmazlar, care s-a situat pe primul loc, cu un punctaj de 99,61 puncte, departajarea fiind făcută de specificațiile tehnice. Astra Vagoane Călători a contestat încă din prima zi rezultatul procedurii de atribuire, arătând că turcii nu au respectat cerințele din caietul de sarcini, iar membrii comisiei de licitație, condusă de Eugen Davidoiu, fost director general al Tarom.
În replică, Durmazlar a anunţat că a depus 171 de documente în cadrul licitaţiei, iar unele dintre ele conţin secret de proprietate intelectuală sau de companie, clasificate drept „confidenţiale”. Compania din Turcia a precizat că poate produce 200 de tramvaie pe an şi are capacitatea de a livra produsele în termenul specificat.
Acuzații grave după licitația pentru tramvaie din București
Primăria Capitalei a mai fost acuzată de Astra Vagoane Călători că a secretizat integral oferta turcilor, fapt nemaiîntâlnit la nicio licitație din lume. PMB a contrazis însă informaţiile potrivit cărora edilul general Gabriela Firea ar secretiza achiziţia publică a tramvaielor. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, nu Primăria Capitalei decide secretizarea, ci fiecare operator în parte.
Pe lângă cele 100 de tramvaie de 36 de metri lungime cumpărate de Primăria Capitalei, Societatea de Transport Bucureşti (STB) mai cumpără 40 de tramvaie noi de 18 metri lungime. Licitaţii pentru tramvaie au fost organizate în ultimii doi ani în mai multe oraşe din ţară, iar Astra Vagoane Călători a câştigat contracte în cele mai multe dintre ele: Cluj Napoca, Oradea, Galaţi şi Arad.