Acuzații grave la licitația pentru tramvaie a PMB: Turcii de la Durmazlar au copiat proiectul Astra Vagoane Călători

17 mai 2020

Astra Vagoane Călători a lansat acuzații grave legate de licitația pentru tramvaie a PMB: turcii de la Durmazlar au copiat proiectul tramvaiului produs la Arad. La licitație, compania turcească ar fi ofertat de fapt o ”clonă” a originalului fabricat în uzina arădeană.

Adrian Bărbulescu

licitația pentru tramvaie a PMB licitația pentru tramvaie

Concret, Astra Vagoane Călători Arad susţine că are informaţii referitoare la faptul că turcii de la Durmazlar au ofertat la licitaţia de la Bucureşti un tramvai identic cu tramvaiul fabricat de Astra după licenţa de la Siemens.

Este interesant de aflat cine şi cum le-a furnizat acestora proiectul. Chiar dacă firma arădeană nu precizează clar acest lucru, este evident că, dacă așa stau lucrurile, proiectul le-a fost oferit pe tavă turcilor de cineva care a avut acces la documente.

Turcii nu au venit cu tramvaiul Panorama la licitația pentru tramvaie a PMB

Acesta ar fi motivul pentru care Durmazlar şi-a secretizat în întregime oferta, lucru nemaiîntâlnit în licitaţiile publice, unde finanţarea se face din banul public sau, în cazul de față, din fonduri europene. Turcii nu au putut prezenta un Certificat de Omologare, tocmai pentru că ei nu au fabricat niciodată un tramvai conform prevederilor caietului de sarcini.

Tramvaiul care a fost fabricat de Durmazlar până în momentul de față (modelul Panorama) este unitar, nu modular, cu lungimi şi lăţimi diferite, podeaua nu este coborâtă pe toată lungimea tramvaiului și nu are uşile conforme nici ca număr şi nici ca dimensiuni cu cerințele de la licitația organizată de PMB. Pe cale de consecință, ei nu puteau fi admiși la procedura de achiziție publică cu acest model, nici măcar unul derivat din el, pentru că este vorba de două vehicule distincte – unul deja fabricat de turci și celălalt solicitat de Municipalitatea bucureșteană.

Ofertarea unui prototip era interzisă prin caietul de sarcini

Și aici mai intervine o problemă, poate la fel de gravă: ofertarea unui tramvai pe care nu l-au fabricat niciodată înseamnă că turcii au venit la licitație cu un prototip, deşi acest lucru este strict interzis de Caietul de Sarcini. Speranţa celor de la Astra Vagoane Călători este la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă contestaţia făcută de PMB. Trebuie amintit faptul că firma turcească nu a contestat Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, deşi Astra a concurat cu Durmazlar, nu PMB.

Atribuirea de la licitația pentru tramvaie a PMB a fost anulată de CNSC

La mijlocul lunii decembrie, CNSC a decis că oferta firmei Durmazlar trebuia respinsă încă de la bun început și turcii nu ar fi trebuit să participe la licitație.

Este vorba de faptul că Durmazlar nu a inclus în dosarul cu care s-a prezentat la licitație graficul de livrare a tramvaielor, iar acest document a fost depus ulterior, la clarificări. ”Într-adevăr, legislația permite completarea ofertei cu informații formale sau de confirmare, însă prezentarea graficului de livrare și a angajamentului ferm nu poate fi considerată o astfel de completare, cu atât mai mult cu cât, pe baza informațiilor primite, în cazul de față, oferta Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ a obținut un punctaj mai mare care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, se arată în Decizia CNSC.

Din această cauză și ca urmare a multor alte nereguli constatate, decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie organizată de Primăria Capitalei, prin care turcii de la Durmazlar au fost desemnați câștigători, a fost anulată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. ”În temeiul art. 26 alin. (2) și (5) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestația formulată de Astra Vagoane Călători SA, în contradictoriu cu Municipiul București, și anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.209 și 3308/04.11.2019 și raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019”, se arată în document.

Turcii nu contestă, dar contestă Primăria în locul lor

După nici o lună de zile, Primăria Municipiului București, condusă de Gabriela Firea, a făcut o plângere la Curtea de Apel București împotriva Deciziei CNSC de la licitația pentru tramvaie. Practic, Municipalitatea cere să se modifice decizia CNSC, în sensul respingerii contestației formulate de Astra Vagoane Călători Arad, ca fiind neîntemeiată.

De menționat faptul că turcii de la Drumazlar, care ar fi fost primii ce ar fi trebuit să se revolte de Decizia CNSC, nu au atacat-o în instanță, lăsând Primăria Capitalei să iasă ”la înaintare”. Acum mingea este în terenul magistraților. Și asta pentru că aflarea adevărului în această controversată procedură de achiziție publică nu va fi posibilă decât dacă judecătorii Curții de Apel Bucureşti vor desecretiza oferta turcilor, care probabil ascunde multe alte nereguli.

Până la ora publicării acestui articol, primarul general Gabriela Firea nu a furnizat un punct de vedere, în urma solicitării făcute în acest sens de Club Feroviar.

CITEȘTE și Decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie, anulată de CNSC. Înfrângere usturătoare pentru Gabriela Firea