vineri, iulie 5, 2024
spot_img

EXCLUSIV Firea se face că nu pricepe decizia CNSC privind licitația pentru tramvaie. Răspunsul tranșant al Consiliului

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, se face că nu pricepe decizia dată de CNSC în ce privește licitația pentru tramvaie și a cerut clarificări. Mai mult, PMB ar fi vrut să reevalueze și oferta depusă de asocierea Astra Vagoane Călători-CRRC, chiar dacă ea nu fusese contestată de nimeni. Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate răspunsul tranșant al Consiliului trimis Primăriei Municipiului București.

Adrian Bărbulescu

licitația pentru tramvaie Firea vrea să facă Mersul Trenurilor rezultatul licitației pentru tramvaie licitația pentru tramvaie metroul la Primărie Gabriela Firea comisar european Gabriela Firea atacă

După ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a desființat, practic, desemnarea câștigătorului la licitația pentru cele 100 de tramvaie, Primăria Municipiului București s-a făcut că nu pricepe decizia și a cerut clarificări.

Primăria voia să reevalueze și oferta Astra Vagoane Călători

”Prin cererea nr. (…), înregistrată la Consiliul Național pentru Soluționarea Constestațiilor sub nr. (…) Municipiul București a solicitat lămurirea dispozitivului deciziei nr. (…) din 11.12.2019, în sensul clarificării înțelesului, întinderii și aplicării dispozitivului acestei decizii prin care Consiliul a obligat autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ în termen de 20 de zile de la primirea deciziei, cu respectarea celor din motivare, a documentației de atribuire și a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice. Solicită indexarea expresă în dispozitiv a aspectelor de procedură ce trebuie reevaluate cu indicarea și identificarea cerinței din documentație, indicarea punctuală pe aspect de reevaluare, dacă reevaluarea se va face unuia sau ambilor ofertanți (sublin. ns.), indicarea expresă a menținerii celorlalte dispoziții din raportul procedurii, având în vedere că s-a dispus nulitatea raportului și nu nulitatea parțială. Pentru a înțelege limitele reanalizării ofertei dispuse de Consiliu”, se arată în încheierea CNSC obținută de Club Feroviar.

Cu alte cuvinte, Primăria Capitalei ar fi dorit să reevalueze nu doar oferta turcilor de la Durmazlar, ci și pe cea a asocierii Astra Vagoane Călători Arad – CRRC. Asta cu toate că decizia din 11 decembrie a Consiliului stipula clart că trebuie reanalizată doar oferta turcilor. De altfel, acest lucru este amintit și de CNSC acum, în încheierea menționată.

Cererea Municipalității a fost respinsă de CNSC

Răspunsul CNSC a fost tranșant în această chestiune: ”În cererea înaintată, deși se solicită o clarificare a dispozitivului deciziei, este solicitată o extindere a acestuia, deși analiza Consiliului a privit evaluarea ofertei Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ, singura ofertă criticată prin contestație. Astfel fiind, cererea înaintată va fi respinsă ca nefondată”.

Oficialii Consiliului reiau concluziile cuprinse în Decizia din 11 decembrie, care stabileau, fără urmă de echivoc, că turcii de la Durmazlar nu au depus în oferta inițială graficul de livrare a tramvaielor, acesta fiind dat doar atunci când autoritatea contractantă, adică Primăria capitalei, a cerut clarificări. ”Completarea adusă prin răspunsul la clarificări nu putea fi acceptată, nefiind o clarificare formală sau de confirmare, ci o întregire a ofertei cu informații esențiale care trebuiau să se regăsească în propunerea tehnică depusă inițial în cadrul ofertei. Admiterea și luarea în considerare a unei astfel de completări conduce la încălcarea prevederilor legale amintite și a principiilor transparenței și tratamentului egal, situație care a determinat avantajarea ofertei Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ”, se mai arată în documentul citat.

Singura soluție: descalificarea Durmazlar de la licitația pentru tramvaie

Și argumentația continuă, precizându-se faptul că dacă oferta Durmazlar ar fi fost punctată cu zero în ceea ce privește graficul de livrare, care nu a fost depus când trebuia, deci nu poate fi luat în calcul, clasamentul ofertanților s-ar fi invertsat. Oferta Astra Vagoane Călători-CRRC ar fi trecut pe primul loc, cu 98,37 puncte, față de cea a Durmazlar, cu 91,61 puncte. Și asta deoarece criteriul referitor la graficul de livrare avea un punctaj important, de 8 puncte, față de 2, 3 sau maximum patru puncte în cazul altor factori luați în considerare în procedura de achiziție.

licitația pentru tramvaie

”În situația de față dată fiind ponderea acestui factor, de 8% din punctajul total, devine evident faptul că acceptând completarea cu graficul de livrări a ofertei, calculul punctajului este viciat. (…) completarea prin intermediul clarificărilor a unui factor de evaluare punctat cu 8 puncte și care a avantajat în mod evident ofertanta câștigătoare, determinând modificarea clasamentului, este de neacceptat, singura măsură care putea fi aplicată fiind cea a respingerii ofertei, care este o măsură proporțională (sublin. CNSC – n. red.)”, se mai arată în încheierea CNSC.

Mai clar decât atât nu se poate: oficialii CNSC spun negru pe alb că oferta turcilor de la Durmazlar se reanalizează prin descalificare.

Decizia de atribuire a fost desființată de CNSC

La începutul lunii decembrie, decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie organizată de Primăria Capitalei, prin care turcii de la Durmazlar au fost desemnați câștigători, a fost anulată de CNSC, așa cum a anunțat atunci, în premieră, Club Feroviar.

”În temeiul art. 26 alin. (2) și (5) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestația formulată de Astra Vagoane Călători SA, în contradictoriu cu Municipiul București, și anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.209 și 3308/04.11.2019 și raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019”, se arată în Decizia CNCS obținută de Club Feroviar.

De asemenea, CNSC a obligat Primăria Capitalei la plata sumei de 35.000 de lei către Astra Vagoane Călători SA, reprezentând cheltuielile cu avocații.

 

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole