miercuri, iulie 3, 2024
spot_img

BREAKING Decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie, anulată de CNSC. Înfrângere usturătoare pentru Gabriela Firea

Decizia de atribuire de la licitația pentru tramvaie organizată de Primăria Capitalei, prin care turcii de la Durmazlar au fost desemnați câștigători, a fost anulată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. De asemenea, Primăria va trebui să-i plătească societății Astra Vagoane Călători cheltuielile cu avocații.

Adrian Bărbulescu

licitația pentru tramvaie Firea vrea să facă Mersul Trenurilor rezultatul licitației pentru tramvaie licitația pentru tramvaie metroul la Primărie Gabriela Firea comisar european Gabriela Firea atacă

”În temeiul art. 26 alin. (2) și (5) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, admite, în parte, contestația formulată de Astra Vagoane Călători SA, în contradictoriu cu Municipiul București, și anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.209 și 3308/04.11.2019 și raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019”, se arată în Decizia CNCS obținută în exclusivitate de Club Feroviar.

CNSC obligă Primăria Municipiului București la reevaluarea ofertei Durmazlar Makia Sanayi Ve Ticaret Aș, în termen de 20 de zile de la primirea deciziei. De asemenea, CNSC obligă Primăria Capitalei la plata sumei de 35.000 de lei către Astra Vagoane Călători SA, reprezentând cheltuielile cu avocații: ”În temeiul art. 26 alin. (9) din lege, admite solicitarea contestatoarei privind plata cheltuielilor efectuate în cursul soluționării contestației și obligă Municipiul București la plata către Astra Vagoane Călători a sumei de 35.000 lei, reprezentând onorariu avocat.

Decizia CNCS este obligatorie pentru părți, dar împotriva ei se poate formula plângere în termen de zece zile lucrătoare de la comunicare.

Licitația pentru tramvaie, similară cu cea de la Metrorex, unde a intervenit DNA

Procedura derulată de Primăria Capitalei pare trasă la indigo după licitația organizată de Metrorex în iunie 2014 pentru cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA.

Firma spaniolă CAF a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, însă rezultatul a fost contestat ulterior de Alstom şi Astra Vagoane Călători Arad. Pe fir au intrat și procurorii DNA, care i-a trimis în judecată pe doi angajați ai Metrorex, care au și fost condamnați în 2017 la pedepse de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației.licitația pentru tramvaie Răzvan Cuc la DNA Dosarul mită la CFR

Cu doi ani înainte, avusese loc licitația organizată de Primăria Cluj Napoca, la care polonezii de la PESA au fost declarați câștigători, cu toate că tramvaiele lor nu aveau podea coborâtă pe toată lungimea și avea în față o ușă simplă, nu dublă, așa cum prevedea caietul de sarcini. Astra Vagoane Călători a făcut contestație, iar acest caz privind achiziționarea a 12 tramvaie în valoare de 18 milioane de euro a ajuns la vremea respectivă în atenția DNA.

Cum spețele sunt similare, DNA ar putea să se autosesizeze și în cazul ilegalităților comise de Comisia de licitație de la Primăria Capitalei, condusă de George Mîndrilă și girată de primarul general Gabriela Firea. Comunicarea către Astra Vagoane Călători prin care uzina arădeană era anunțată că a pierdut licitația în fața turcilor de la Durmazlar a fost semnată de directorul Direcției de achiziții publice din Primăria Capitalei, Eugen davidoiu, fost director general al Tarom. Edilul Gabriela Firea i-a apărat constant pe turcii de la Durmazlar, negând evidența.

Apel public către Gabriela Firea

Club Feroviar i-a solicitat Gabrielei Firea, prin intermediul Biroului de presă al Primăriei Capitalei, răspunsuri la trei întrebări:

  • În cursul anului 2018 ați făcut o deplasare în Cipru, în interes personal sau/și în interes de serviciu?
  • Dacă da, de cine ați fost însoțită?
  • În cursul acestei deplasări ați avut discuții cu reprezentanți ai companiilor Otokar și/sau Durmazlar?

Nu am primit răspuns decât la a treia întrebare: ”Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea NU a avut întâlniri oficiale sau neoficiale, în țară sau în afara tării, cu reprezentanți ai companiilor Otokar și/sau Durmazlar”.

Pe această cale, Club Feroviar îi cere public primarului general să răspundă și la primele două întrebări.

IN THE SPOTLIGHT

Avansul șantierelor feroviare în luna mai. Un constructor ”a spart norma”

Club Feroviar vă prezintă, ca de fiecare dată când apar informații noi, avansul șantierelor feroviare pentru modernizarea infrastructurii. Acum, situația aferentă lunii mai 2024...

Ultimele Articole