Licitația pentru metroul din Cluj-Napoca, lansată la mijlocul lunii martie și care avea ca termen limită de depunere a ofertelor data de 9 mai, se prelungește cu 45 de zile.
„Am prelungit cu 45 de zile termenul de depunere a ofertelor la metrou, la solicitarea mai multor competitori, tocmai pentru a asigura transparența deplină. Acum termenul este la mijlocul lunii iunie, pentru a da posibilitatea tuturor să depună, dar nici să nu ieșim din graficul major al lucrării, care înseamnă finalizarea în 2026. Termenul minim legal este de 30 de zile. Noi am pus 60 de zile din start și acum am mai adăugat încă 45 de zile, tocmai din dorința de a avea cât mai mulți participanți și de a avea competiție”, a spus primarul Emil Boc, citat de site-ul Știri de Cluj.
Edilul a spus că nu sunt probleme cu lipsa ofertanților și că sunt destule firme interesate de acest proiect.
Licitația pentru metroul din Cluj-Napoca, în valoare de 1,35 miliarde de euro
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat la mijlocul lunii trecute anunțul de licitație cu titlul ”Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 6.665.384.306 lei, echivalentul a aproximativ 1,35 miliarde de euro. Durata totală a contractului este de 96 de luni (opt ani), după cum a scris Club Feroviar.
Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate de transport nominală/maximă la interval de 90 de secunde: 15.200/21.600 pasageri/oră și sens (40 trenuri/oră și sens). Interstațiile de metrou sunt proiectate ca tuneluri circulare gemene cu diametrul interior de 5,5 m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiunii în front, tip TBM.
Flota de material rulant este constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 de locuri. Sistemul de siguranță și automatizare a traficului și trenurile de metrou sunt prevăzute cu tehnologie „fără mecanic” (driverless) ce corespunde gradului de automatizare GoA4 conform standard IEC 62290-1, GoA4 presupunând operarea nesupravegheată a trenului (UTO), ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord.