spot_img
miercuri, ianuarie 19, 2022
spot_img

BREAKING Metrorex a lansat licitația pentru mentenanța ramelor de metrou pe următorii 15 ani

Metrorex a lansat luni dimineață licitația pentru mentenanța ramelor de metrou pentru următorii 15 ani de zile, contract cu o valoare estimată de aproape 850 milioane de euro. La finele anului trecut, asigurarea mentenanței fusese sub semnul întrebării, după ce autoritățile au fost ”luate pe nepregătite” de faptul că expira contractul încheiat în urmă cu 15 ani cu compania Alstom Transport. În cele din urmă, a fost prelungit pe un an de zile contractul cu Alstom, ca soluție temporară.

Adrian Bărbulescu

licitația pentru mentenanța ramelor de metrou revizia la trenurile Bombardier acord Alstom-Metrorex

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat luni dimineață anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de mentenanță pentru ramele electrice de metrou și vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou, pentru o perioadă de 15 ani”.

Contractul ce urmează a fi încheiat presupune mentenanță standard pentru: parcul de material rulant de generație veche (trenuri tip IVA, produse în anii 70-80 la Întreprinderea de Vagoane Arad, acum Astra Vagoane Călători) aferent unui parcurs estimat de 16.020.000 km (1.068.000 km/an x 15 ani); parcul de material rulant de generație nouă (trenuri tip BM2, BM21 si BM3, adică două tipuri de trenuri Bombardier și trenurile CAF, alt tip de material rulant achiziționat în perioada contractuală) aferent unui parcurs estimat de 121.500.000 km (8.100.000 km/an x 15 ani).

Cantitatea de servicii de mentenanță standard poate fi revizuită ca urmare a modificărilor intervenite la nivelul necesității Metrorex determinate de situații obiective din operare (modificarea intervalului de circulație, evenimente deosebite ce necesită modificarea programului de circulație etc.). Suplimentarea cantității de servicii de mentenanță standard nu va depăși 30% din valoarea serviciilor de mentenanță standard ce fac obiectul contractului. De asemenea, Metrorex poate solicita prestatorului servicii de mentenanță corectivă cu caracter ocazional, în limita a 15% din valoarea angajată contractual pentru servicii standard (valoarea contractului inițial).

Valoarea estimată a serviciilor de mentenanță standard, pentru o perioadă de 15 ani este de 2.828.901.015 lei, fără TVA. Valoarea totală maximă estimată a contractului, incluzând aplicarea opțiunilor de revizuire a cantităților de servicii (mentenanță standard, mentenanță corectivă cu caracter ocazional) se ridică la 4.101.906.471,75 lei, fără TVA.

Algoritm complex de evaluare la licitația pentru mentenanța ramelor de metrou

Procedura de achiziție are un punctaj complex de evaluare a ofertelor ce vor fi depuse. Prețul ofertei va fi punctat cu 70%.

Intervin apoi alți factori de evaluare. Primul dintre aceștia este ”Indicatorul de Curățenie exterioară”, prin care este monitorizat gradul de respectare a obiectivelor și standardelor de curățenie exterioară și care va fi punctat cu 5%.

Apoi, se face evaluarea pe baza ”Indicatorului de punctualitate”, prin care este monitorizată punctualitatea primirii garniturilor din operațiile de mentenanță asigurate. Cu alte cuvinte, este punctat cel care promite că va repune în circulație la timp ramele care sunt retrase pentru reparații și revizii periodice. Acest indicator va fi punctat cu 20%.

Condiții de participare la licitația pentru mentenanța ramelor de metrou

Pentru participarea la licitație, ofertanții trebuie să îndeplinească o cerință minimă: media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani (2017, 2018, 2019) trebuie să fie de minimum 500 milioane de lei.

Ofertantul va face dovada că a prestat în ultimii trei ani servicii/activități similare duse la bun sfârșit, în valoare cumulata de minimum 500.000.000 de lei. Valoarea garanției de participare este de 25 milioane de lei.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 20 octombrie 2020, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 20 august 2021.

Precedentul contract, încheiat pe o perioadă de un an

La finele lunii ianuarie a acestui an, Metrorex a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de atribuire privind mentenanța trenurilor de metrou, după semnarea contractului cu firma Alstom Transport la finele anului trecut.

Contractul a fost semnat pe 24 decembrie 2019 și prevede plata către firma Alstom Transport a sumei de 191,75 milioane de lei pentru mentenanța trenurilor de metrou pentru 12 luni. Asta după ce autoritățile se declaraseră surprinse că expiră contractul încheiat tot cu Alstom Transport, în 2003. Metrorex motiva la vremea respectivă că a fost vorba de o „situație de urgență extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite de directivă”.

Ultimele Articole