miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Licitația pentru 16 locomotive noi, pe ultima sută de metri

Autoritatea pentru Reformă Feroviară va decide până la finele lunii dacă oferta depusă de compania Alstom la licitația de achiziție a 16 locomotive noi este acceptabilă.

Soarta licitației se va decide până pe 27 octombrie, dată la care expiră oferta depusă de Alstom Transport. Potrivit șefului ARF oferta Alstom se află în faza evaluării financiare, unde există anumite neclarități. „Sunt niște aspecte care trebuie clarificate și pe oferta lor financiară. Comisia de evaluare este în corespondență cu ofertantul pentru finalizarea clarificărilor. În baza acestora se va emite procesul verbal”, spune Ștefan Roșeanu, președintele ARF.

Locomotive noi cu viteza de până la 200 km/oră

Termenul de desemnare a câștigătorului a fost amânat în mai multe rânduri, iar ARF a cerut ultima oară ca oferta Alstom să fie valabilă cel puțin până la 1 octembrie. Valabilitatea oferită de Alstom a fost însă 27 octombrie. După cum a informat aici Club Feroviar, locomotivele trebuie să aibă patru osii, sisteme ERTMS, să fie capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h-200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători.

Perioada de mentenanță și reparații este de 20 ani, în cadrul căreia sunt incluse serviciile necesare funcționării respectivelor locomotive electrice, și anume: instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea acestora și a aplicațiilor software, transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție, conform Caietului de Sarcini. Astfel, contractul de achiziţii are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

 

 

Ultimele Articole