miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Licitația de trenuri regionale a ARF, suspendată. PESA depune și ea contestație

În doar câteva zile, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a suspendat o a doua procedură de achiziție, și anume licitația de trenuri regionale, 62 de bucăți, împărțite pe trei loturi.

 

logo Novatech - mentenanța materialului rulant

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a suspendat luni o a doua licitație de achiziție a materialului rulant, cea pentru trenuri electrice regionale, 62 de bucăți, după ce zilele trecute compania Alstom a depus contestație la CNSC privind excluderea ofertei sale din licitație, drept neconformă.

Licitația de trenuri regionale, suspendată

Luni însă ARF a primit o nouă contestație, de data aceasta din partea PESA Polonia, compania fiind nemulțumită că oferta Alstom a fost descalificată pe un singur motiv și nu pe mai multe, cum consideră normal polonezii.

Compania Alstom a fost descalificată pe motivul oficial că modul de așezare a scaunelor nu respectă cerințele ARF, respectiv o așezare tip 60/40, și anume raportul scaunelor așezate unul lângă altul ca în avioane și al celor așezate față în față. Alstom ar fi respectat proporția la nivelul întregului tren, nu la nivelul vagoanelor.

Ca opinie personală, este însă posibil ca descalificarea Alstom (după ce la licitația de trenuri interregionale au fost desemnați câștigători tot polonezii) să fi avut loc nu atât din cauza așezării scaunelor (acesta putând fi un pretext), cât ca urmare a întârzierilor la livrarea materialului rulant pentru metrou și trenuri interregionale (primul pachet). Acest motiv însă nu a putut fi invocat de către oficialii români și s-a adus pe tapet problema scaunelor.

Alte motive de descalificare invocate de PESA

Pe lângă disputa în jurul scaunelor, PESA consideră că oferta Alstom trebuia descalificată și din alte motive:

  • Alstom ar fi depus o ofertă „condiționată”, nu necondiționată cum cere ARF;
  • Alstom a refuzat să își asume responsabilitatea în cazul circulației pe curge cu raze mai mici de 80 de metri;
  • Alstom nu a respectat cerința privind cotierele rabatabile (două cotiere de cel puțin 50 de cm);
  • Absența șinelor rezistente la uzură în zonele de bagaje dintre scaunele situate spate în spate;
  • Nu a depus plan de testare preliminară și nici nu a prezentat date tehnice privind puterea motorului electric de tracțiune.

Alstom: Trenurile PESA nu au parcurse procedurile necesare

Reamintim că Alstom a depus joi contestație la licitația de achiziție a 62 de trenuri electrice regionale de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Contractul a fost atribuit la finele lunii trecute companiei poloneze PESA care a fost desemnată câștigătoare și la o altă licitație importantă, cea pentru 20 de rame electrice interregionale.

În contestația sa depusă la CNSC, pe de o parte Alstom a atacat decizia ARF de a exclude oferta companiei și, pe de altă parte, a acuzat nereguli la desemnarea drept câștigătoare a ofertei PESA.

Compania poloneză nu ar fi livrat la timp tramvaie autorităților locale din Gdansk, Polonia, nu ar fi respectat termenele de livrare a unor trenuri tot pentru o companie poloneză și ar fi refuzat la Galați să semneze contractul de livrare a unor tramvaie (deși nu este clar dacă nu cumva perioada de valabilitate a ofertei expirase – n.red.).

Alte semne de întrebare ridicate de Alstom contra ofertei PESA privesc admisibilitatea tehnică a trenurilor poloneze care nu ar avea parcurse procedurile privind autorizarea lor și care nu ar putea fi livrate în timpul promis.

Procedura de analiză a ofertei și documentelor depuse de Alstom s-ar fi desfășurat cu încălcarea prevederilor legale.

Rame cumpărate din POT

Spre deosebire de proiectul de achiziție rame interregionale, finanțat din PNRR, cele regionale vor fi cumpărate cu bani primiți de România prin POT. „Conform prevederilor Regulamentului UE 2021/241 privind MRR contractele (PNRR-n.red.) trebuie încheiate până la sfârșitul anului 2023. Urmărim să încheiem procedurile începute în acest an, pentru a ne încadra cu acest termen final”, spunea la finele lui octombrie șeful ARF, Ștefan Roșeanu.

ARF a anunțat la finele lunii trecute, printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, că a desemnat societatea Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna (Polonia) – PESA drept câștigător al licitației pentru achiziția a 62 de rame electrice regionale (RE-R) – Loturile 1, 2 și 3.

Finanțarea proiectului va fi asigurată în cadrul Programului Transport (PT) 2021-2027, din fondurile alocate sectorului de transport feroviar, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Perioada de mentenanță și servicii de reparații, necesară funcționării respectivelor trenuri, este de 15 ani. Contractele de achiziţii au prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Rutele trenurilor regionale

Noua investiție propusă se va materializa în achiziția a 62 de trenuri electrice și va conduce la creșterea frecvenței de călătorie, utilizând transportul feroviar și la o reducere semnificativa de emisii de CO2 (12.014,7t CO2/an, ceea ce reprezintă 29,2% raportat la situația actuală).

Ramele electrice achiziționate vor fi operaționale pe 11 rute, respectiv:

➢ R1: București Nord – Ploiești Vest – Brașov;

➢ R2: Brașov – Gheorghieni;

➢ R3: București Nord – Ploiești Sud – Adjud;

➢ R4: București Nord – Roșiori Nord;

➢ R5: București Nord – București Obor;

➢ R6: București Nord – Fundulea;

➢ R7: Arad – Timișoara – Caransebeș;

➢ R8: Huedin – Cluj – Bistrița;

➢ R9: Iași – Pașcani – Suceava;

➢ R10: Bacău – Pașcani;

➢ R11: Fetești – Constanța.

Mentenanță 15+15 ani

Perioada de mentenanță și servicii de reparații este de 15 ani, necesară funcționării respectivelor trenuri. Astfel, contractele de achiziţii au prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 3.237.711.753 și 4.150.288.451 lei, fără TVA, împărțită pe trei loturi, și anume:

• Lotul 1 – 20 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele București N – Ploiești S – Adjud, Iași – Pașcani – Suceava, Bacău – Pașcani, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 1.044.933.546 și 1.339.823.526 lei, fără TVA;

• Lotul 2 – 23 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele Brașov – Gheorgheni, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 1.208.571.156 și 1.554.592.210 lei, fără TVA;

• Lotul 3 – 19 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, de pe rutele București N – Ploiești V – Brașov, București N – Roșiori, București N – București Obor/Fundulea, Constanța – Fetești, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 984.207.051 și 1.255.872.715 lei, fără TVA.

Ultimele Articole