spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

DOCUMENT. ARF a anulat nejustificat licitația de rame electrice RE-IR. Gigi Gavrilă, amenințat cu tribunalul

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anulat nejustificat licitația de rame electrice RE-IR, susține Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice. Președintele ARF, Gigi Gavrilă, este amenințat cu tribunalul dacă nu respectă decizia ANAP.

Adrian Bărbulescu

 

Concluzia este prezentată într-un Aviz conform condiționat al ANAP referitor la Procesul verbal din 4 august 2020 prin care ARF anula procedura de licitație privind achiziționarea a 20 de rame electrice inter-regionale RE-IR noi, document aflat în posesia Club Feroviar.

”Decizia Curții de Apel București nr. 741/2020 din 15.06.2020, prin care s-au dispus măsuri de remediere cu privire la eliminarea factorului de evaluare <validare tehnică> a fost pusă în aplicare de către autoritatea contractantă prin publicarea anunțului de tip erată nr. 1020548/20.07.2020, prin care aceasta a distribuit punctajul alocat inițial factorului <validare tehnică> către factorul <program de livrare> (10 puncte), iar factorul <validare tehnică> a fost eliminat. Prin urmare, având în vedere prevederile art. 212 din Legea 98/2016, care reglementează situațiile în care autoritatea contractantă poate anula procedura de Atribuire, se constată că Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu a făcut dovada încadrării în nici una dintre acestea, decizia de anulare nefiind fundamentată”, se arată în documentul citat.

Decizia prin care a fost anulată licitația de rame electrice RE-IR trebuie reanalizată. Dacă nu, la tribunal

licitația de rame electrice RE-IRÎn continuare, ANAP arată că se impune reanalizarea deciziei de anulare a licitației și îi avertizează pe șefii ARF că, dacă nu vor proceda așa, vor intra sub incidența a două articole din Ordonanţa de Urgenţă Nr. 98/2017 din 14 decembrie 2017. Să vedem ce prevăd cele două articole.

Art 14 (8): Nulitatea absolută a contractului încheiat ca urmare a unei proceduri de atribuire care a făcut obiectul controlului ex ante şi în care ANAP a emis un aviz conform condiţionat, iar autoritatea contractantă a derulat şi finalizat procedura de atribuire fără a remedia abaterile de la legislaţia aplicabilă constatate de ANAP, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 25 alin. (2), se constată de către instanţa de judecată, aceasta urmând a analiza pe fond argumentele aduse de autoritatea contractantă în cauză pentru ignorarea celor reţinute de ANAP prin respectivul aviz conform; prevederile cap. VI secţiunea a 3-a din Legea nr. 101/2016 se aplică în mod corespunzător”.

licitația de rame electrice RE-IR Viorica Dăncilă despre Adina Vălean comisarul european pentru Transporturi comisar european pentru Transporturi Dăncilă merge cu trenul Dăncilă o susține pe Rovana Plumb comisar european român pentru Transporturi Biletele pentru persoanele cu handicap departament pentru infrastructură la Guvern
Gigi Gavrilă a fost numit în funcție de Viorica Dăncilă

Art. 25 (1) ANAP are obligaţia de a solicita în instanţă, în termen de 3 luni de la data luării la cunoştinţă a semnării contractului, constatarea nulităţii absolute a contractului încheiat ca urmare a unei proceduri de atribuire care a făcut obiectul controlului ex ante şi în cadrul căreia ANAP a emis un aviz conform condiţionat, iar autoritatea contractantă a derulat şi finalizat procedura de atribuire fără a remedia abaterile de la legislaţia aplicabilă constatate de ANAP; ANAP are calitate procesuală activă în litigiile privind constatarea nulităţii absolute a acestor contracte.

Cu alte cuvinte, președintele ARF, Gigi Gavrilă, care a fost numit în funcție de fostul premier Viorica Dăncilă, este amenințat cu tribunalul dacă nu se va supune deciziei ANAP.

Ultimele Articole