VIDEO Léman Express, cea mai mare rețea transfrontalieră din Europa, va deveni funcțională pe 15 decembrie

5 septembrie 2019

Pe 15 decembrie 2019, Léman Express, cea mai mare rețea transfrontalieră din Europa, va deveni funcțională între Franța și Elveția.

Léman Express

Linia Léman Express va lega cantoanele Geneva, Vaud și regiunea Auvergne-Rhône-Alpes. Scopul acestui proiect gigant este să permită celor peste un milion de locuitori de pe cele două părți ale frontierei să se deplaseze cu ușurință, pentru a se duce la serviciu, a descoperi regiunea sau să-și continue călătoria pe liniile de mare viteză.

În fiecare zi, 630.000 de călătorii sunt făcute între Franța și Elveția în în jurul Genevei, precizează SNCF pe site-ul oficial. Stabilind o legătură între cele două țări și racordând cartierele principale ale orașelor, rețeaua de transport reprezintă o alternativă redutabilă pentru mersul cu mașina. ”Este proiectul nostru cel mai important din acest an, împreună cu șantierul Eole în Île-de-France” (regiunea pariziană), spun oficialii companiei franceze de stat.

Investiții de 2,5 miliarde de euro în Léman Express

Această nouă ofertă de transport va uni 45 de gări pe un traseu feroviar de 230 km, iar de ea vor beneficia zilnic 50.000 de călători care vor utiliza 240 de trenuri care urmează să circule în cantoanele Vaud și Geneva din Elveția și Ain și Savoia Superioară în Franța.

”Proiectul are toate superlativele posibile. În total, aproape 2,5 miliarde de euro au fost investiți în lucrările de infrastructură feroviară nou-nouță care unesc rețelele deja existente ale celor două țări, construcția a cinci noi gări și flota de trenuri suplimentare”, a declarat Guillaume Pepy, președintele directoratului SNCF.

Pentru a permite călătorii fără griji, cantonul Geneva și regiunea Auvergne-Rhône-Alpes au pus la punct o nouă ofertă tarifară care include zece operatori francezi și elvețieni: Léman Pass. Acesta include bilete individuale pentru o singură călătorie, abonamente valabile o zi sau o lună. Acesta din urmă este valabil și la tramvaiele, autobuzele, autocarele, precum și ambarcațiunile pentru transport public din regiunea Geneva.