Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea de modificare a OUG 92/2022, prevedere legală care deblochează adoptarea bugetelor companiilor de cale ferată.
OUG 92/2022 spune că „prin derogare de la Legea nr. 69/2010 a responsabilităţii
fiscal-bugetare, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
pentru aplicarea prevederilor art. 17 din Legea nr. 195/2020 privind
statutul personalului feroviar, operatorii economici cu specific feroviar se
exceptează de la prevederile alin. (7) al art. 63 din Legea bugetului de stat
pe anul 2023 nr. 368/2022”.
Citește aici care au fost deputații împotriva OUG 92/2022
Bugetele companiilor de cale ferată primesc verde chiar cu pierderi
Articolul din legea bugetului a cărui aplicare nu mai este obligatorie după promulgarea legii de modificare a OUG 92/2022 (art.63 alin. (7) din legea 368/2022) spune că: „Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) care în anul 2022 au înregistrat pierderi și/sau plăți restante, după caz, pot prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli al anului 2023 majorarea cheltuielilor de natură salarială față de nivelul programat în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat conform prevederilor legale, cu condiția reducerii pierderilor și/sau a plăților restante realizate în anul precedent, după caz”.
Prevederea a blocat inclusiv aprobarea bugetelor de către Ministerul de Finanțe, cum companii ca CFR SA sau CFR Călători aveau proiecte de buget cu pierderi mai mari decât anul trecut. Publicarea și aprobarea bugetelor ar fi obligat la menținerea cheltuielilor cu salariile la nivelul celor de la începutul anului trecut, anterior momentului la care au fost acordate anumite majorări.
„Toată lumea aștepta Ordonanța asta ca să poată da drumul la bugete”, spune Iulică Măntescu, lider al Federației Mecanicilor de Locomotivă.