duminică, septembrie 8, 2024
spot_img

Legea achizițiilor publice schimbă criteriul decisiv pentru atribuirea unui contract

Vertical image of human hand holding pen and making notes

Criteriul preţului cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta câştigătorul unei licitaţii de achiziţii publice, au decis la 9 februarie senatorii, care au votat în favoarea proiectului de lege privind achiziţiile publice aprobat de Guvernul României în octombrie 2015. Specialiștii în achiziții publice au subliniat că este important să se organizeze cât mai multe consultări cu cei care aplică propriu-zis legea întrucât multe dintre conceptele noi introduse trebuie explicate foarte clar.

Noul pachet legislativ prevede introducerea unor praguri valorice pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limită între depunerea candidaturilor și deschiderea ofertelor, care pot ajunge și la 15 zile și introduce obligativitatea realizării procedurilor de achiziție prin mijloace electronice.

În expunerea de motive se arată că noul proiect de lege urmărește încurajarea autorităţilor contractante de a utiliza, cât mai des procedura de negociere competitivă, cu încadrarea în cazurile expres reglementate. Potrivit noului pachet legislativ, care așteaptă acum avizul Camerei Deputaților, va fi introdusă şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei proceduri de achiziţie.

”Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limită între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor, care pot ajunge şi la 15 zile, în acelaşi timp introducem obligativitatea realizării procedurilor de achiziţie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bună ofertă tehnico-economică, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul preţului cel mai mic va dispărea. Avem preţul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ”, a declarat în Senat preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş, citat de Mediafax.

Senatorii au adoptat alte două proiecte, privind achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, părţi ale unui pachet legislativ privind achiziţiile publice iniţiat de Guvernul României în 2015.

Detalii suplimentare sunt disponibile accesând:

Proiect de lege privind achizițiile publice

Proiect de lege privind achiziţiile sectoriale

Proiect de lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii

Proiect de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune

IN THE SPOTLIGHT

Aproape 10.000 de ceferiști „păcăliți” de Guvern în noua lege a pensiilor

Aproape 10.000 de ceferiști care ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu cinci ani pe baza legii 195 pierd acest drept odată...

Ultimele Articole