spot_img
joi, mai 19, 2022
spot_img

Legătură feroviară din Slovacia spre Ucraina. Cea din România mai așteaptă

Legatura feroviara Ucraina Slovacia din iunie

Căile ferate ucrainene și cele slovace vor deschide luna viitoare o legătură feroviară între localitățile Kosice (Slovacia) și Mucacevo (Ucraina). Deși a fost semnat un protocol în urmă cu un an, legătura feroviară Suceava – Cernăuți mai așteaptă.

Prima cursă între Kosice și Mucacevo este planificată pentru 9 iunie 2019 și va costa 7,5 euro, potrivit căilor ferate ucrainene (Ukrzaliznytsya), informează agenția ucraineană BucPress.

Durata călătoriei va fi de patru ore, iar linia are ecartament european. Trenul va merge pe ruta Kosice – Chierna nad Tisou – Chop – Mucacevo. O călătorie de probă pe această rută a avut loc în data de 2 aprilie.

Noua cursă  va conecta nu numai orașele ucrainene și slovace, dar va permite deasemenea pasagerilor să se îndrepte și spre alte rute. Vor fi disponibile legături în direcția Odessa, Kiev, Harkov și Lvov pe partea ucraineană, pentru cei care vin din Slovacia, și în direcția Bratislava și Praga, dinspre Ucraina.

Controlul vamal și cel al pașapoartelor se va face în Cherna nad Tisou (Slovacia) și Chop (Ucraina). Garniturile de tren  către Ucraina vor fi furnizate de Bratislava și nu vor necesita nici un fel de  lucrări de înlocuire a roților. Călătoria va dura aproximativ 4 ore. O decizie comună privind noua  conexiune feroviară de pasageri între Mucacevo și Kosice a fost luată în luna februarie a acestui an la Kiev, în cadrul unei întâlniri între conducerea companiilor feroviare din Ucraina și Slovacia. În timpul negocierilor s-a decis că transportul va fi efectuat cu materialul rulant al părții slovace, deoarece „Ukrzaliznytsya” nu operează material rulant pentru trenurile de  pasageri cu  ecartamentul  de 1435 mm lățime (cel al Europei Centrale și de Vest). Ecartamentul liniilor ferate ucrainene este de 1.520 mm.

Cernăuți-Suceava rămâne un vis frumos

Cât privește relația feroviară Cernăuți – Suceava, alt proiect regional important, aceasta rămâne un vis frumos. Compania feroviară ucraineană nu are în plan pentru viitorul apropiat lansarea unor curse feroviare între orașele Cernăuți și Suceava, cu transfer la Vadul Siret. Șeful diviziei de călători a căilor ferate ucrainene, Oleksandr Krasnoștan, a declarat recent că nu sunt vagoane suficiente și că traficul de pasageri în direcția României este relativ scăzut.

Spre România nu vom lansa deocamdată curse noi. Lansăm curse pe direcțiile cu un număr semnificativ de pasageri, așa cum e Polonia și Ungaria. Lansarea unei rute Cernăuți – Suceava a fost inițiată de Administrația regională de stat Cernăuți. Din păcate, nu poate fi realizată o asemenea rută. Nu avem locomotive suficiente și nici vagoane. Suntem disponibili pentru o colaborare cu conducerea regiunii pentru ca în comun, adică cu finanțare comună, să achiziționăm trenuri”, a specificat Oleksandr Krasnoștan. În primăvara anului 2017 președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat introducerea perechilor de trenuri pe ruta Suceava -Cernăuți, având loc mai multe întâlniri atât între reprezentanți ai administrației cât și ai specialiștilor respectivi. Ministerele de resort din România și Ucraina au semnat în mai 2018 un protocol privind lansarea rutei.

În iunie 2017, Sucursala Regională CF lași a fost invitată de Consiliul Județean Suceava la întâlniri de lucru unde s-au pus în discuție și s-au analizat posibilitățile de realizare a unui trafic feroviar de călători între localitățile Suceava și Cernăuți, iar la aceste întâlniri au participat reprezentanți din partea Consiliului Județean Suceava, regiunii Cernăuți, Compania Națională de Căi Ferate „CFR”, operatorului de transport feroviar de călători CFR Călători, Căii Ferate Ucrainiene UZ și Poliției de Frontieră din ambele state.

Perechea de trenuri Suceava – Cernăuți urma să aibe ore de plecare dimineața și seara, transbordarea călătorilor fiind făcută în stația Vadul Siretului. Durata de parcurs pe sens ar fi de circa 4 ore, incluzând aici staționare de circa o oră pentru transbordare și controlul de frontieră.

 

Ultimele Articole