duminică, mai 28, 2023
spot_img

Kyriakos Mitsotakis, dat în judecată de familiile victimelor accidentului feroviar din Grecia

Familiile victimelor accidentului feroviar din Grecia soldat cu 57 de morţi, produs la data de 28 februarie 2023, au depus plângere împotriva premierului Kyriakos Mitsotakis, a anunţat reprezentantul colectivului victimelor.

”Este o zi importantă azi, mai importantă decât alegerile de duminică. Această plângere vizează 16 persoane alese şi numite”, a subliniat marţi, în faţa Tribunalului din Larissa, un oraş situat în apropierea locului accidentului, Christos Konstantinidis.

Accidentul feroviar din Grecia, soldat cu 57 de morți

Catastrofa feroviară s-a produs în noaptea de 28 februarie, când un tren de pasageri a intrat în coliziune frontală cu un tren de marfă la nord de oraşul Larisa, ucigând 57 de persoane, majoritatea studenţi, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. După producerea accidentului, mii de greci au ieșit în stradă, pentru a cere pedepsirea celor vinovați, iar manifestațiile de protest s-au soldat cu ciocniri cu forțele de ordine.

La vremea respectivă, premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor. ”În calitate de prim-ministru, vă datorez tuturor, dar mai ales apropiaţilor victimelor, scuze. În Grecia anului 2023, nu este posibil ca două trenuri să circule din sensuri opuse pe aceeaşi linie şi ca nimeni să nu remarce acest lucru”, a scris premierul într-un mesaj pe contul său oficial de Facebook.

Hellenic Train a anunţat că va despăgubi fiecare familie a celor 57 de pasageri decedaţi în accidentul feroviar din Grecia din 28 februarie cu o ”plată în avans” de 42.000 de euro.

Pasagerii răniţi vor primi despăgubiri între 5.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de rănile suferite şi de durata spitalizării, a anunțat compania. Hellenic Train, operatorul feroviar elen deţinut de compania publică italiană Ferrovie Dello Stato Italiane (FS), a precizat faptul că despăgubirea ”nu constituie în niciun fel o acceptare a răspunderii din partea companiei”, în conformitate cu prevederile regulamentului comunitar. Guvernul elen a anunţat deja că va despăgubi fiecare familie care a pierdut o persoană dragă în accident cu o pensie lunară de 1.600 de euro şi ștergerea datoriilor faţă de stat.

Ultimele Articole