Kazakhstan Temir Zholy (KTZ) analizează posibilitatea de a construi un nou terminal în portul Anaklia, ceea ce va duce la extinderea capacităților sale de terminal în portul din Georgia.
Noul terminal se află în faza de dezvoltare, evaluările preliminare și analiza posibilităților fiind în curs de desfășurare. Kazahstan Temir Zholy spune că parametrii, termenele de implementare, bugetul estimat și investitorii externi se află în faza de dezvoltare. În plus, achiziția de echipamente pentru terminalul din portul Anaklia nu este luată în considerare separat, deoarece este planificată achiziționarea echipamentelor după construirea noului terminal.
KTZ subliniază că ideea de a construi un terminal în portul georgian Anaklia este asociată cu creșterea traficului de mărfuri de-a lungul rutei de transport internațional transcaspic (TITR).
„În 2024, ruta a atins niveluri record, demonstrând o creștere de 28 de ori față de 2023. Conform previziunilor PwC, până în 2030, volumul transportului de containere de-a lungul TITR poate ajunge la 287 mii TEU, ceea ce este de 8 ori mai mare decât rezultatele din 2024”, precizează KTZ.
În timpul unei vizite oficiale efectuate la 6 februarie, la biroul lui Temir Zholy din Kazahstan, prim-miniștrii Kazahstanului și Georgiei, Olzhas Bektenov și Irakli Kobakhidze, au discutat despre dezvoltarea transportului feroviar și digitalizarea acestui sector. În timpul vizitei, delegației georgiene i-au fost prezentate soluțiile digitale implementate în Kazahstan în industria feroviară, inclusiv aplicația „Single Digital Window” și alte soluții inteligente care vizează simplificarea procedurilor, reducerea timpului de transport al mărfurilor și asigurarea transparenței în sfera logisticii feroviare.
Cu ocazia evenimentului oficial, Kazakhstan Temir Zholy și Georgian Railway au semnat un acord de parteneriat strategic care contribuie la activarea fluxurilor de tranzit și a economiilor celor două țări. În plus, cooperarea a fost stabilită în cadrul întreprinderii comune Middle Corridor Multimodal Ltd., înființată pentru dezvoltarea serviciului multimodal al rutei internaționale de transport Trans – Caspice.
Cele două părți s-au angajat să intensifice activitatea de creștere a traficului de mărfuri folosind oportunitățile de transport și logistică disponibile, valorificând în același timp potențialul porturilor și terminalelor.
Anul trecut, „exporturile din Kazahstan către Georgia au crescut cu 34%, iar tranzitul prin Kazahstan a crescut cu 40% față de 2023. Volumul de trafic între țări în 2024 a fost de 4,7 milioane de tone. În general, în ultimii 4 ani, transportul de mărfuri din Kazahstan către Georgia a crescut de 9 ori, în direcția TMTM de 6 ori”, precizează Guvernul Kazahstanului.
Discuția dintre cei doi prim-miniștri s-a axat în principal pe consolidarea interacțiunii în materie de tranzit și transport prin valorificarea potențialului rutei internaționale de transport Trans – Caspica. Se preconizează că măsurile luate vor face posibilă creșterea capacității de tranzit a Coridorului Mijlociu la 10 milioane de tone pe an până în 2027.
În plus, a fost subliniată importanța continuării lucrărilor privind stabilirea unor condiții tarifare competitive, reducerea termenelor de livrare și creșterea volumului de mărfuri transportate pe această rută. În același timp, companiile kazahe sunt, de asemenea, implicate în consolidarea capacităților în Georgia. Un nou terminal multimodal în portul georgian Poti, care este construit de un grup kazah de investiții în transport și logistică, este programat să fie lansat în acest an.
„Anul trecut, volumul de trafic pe TMTM a crescut cu 62%, ajungând la 4,5 milioane de tone. Pentru a crește potențialul rutei, precum și pentru a elimina blocajele, lucrăm la îmbunătățirea infrastructurii, a instalațiilor portuare și terminale, la creșterea materialului rulant, la eliminarea barierelor administrative și la crearea unor condiții favorabile pentru transportatori. Guvernul Kazahstanului este hotărât să continue activitatea multidimensională pentru a asigura dezvoltarea dinamică a parteneriatului Kazahstan-Georgia în toate domeniile”, a declarat prim-ministrul Kazahstanului.
De asemenea, cei doi prim-miniștri au discutat despre cooperarea bilaterală privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, extinderea cooperării în domeniul transportului și logisticii, transportului de petrol și produse petroliere, tehnologiilor digitale, agriculturii, turismului și altele.
„Aceasta este prima mea vizită oficială în Kazahstan, fără îndoială importantă, menită să consolideze interacțiunea economică și culturală. În prezent, există mari realizări între statele noastre în diverse domenii de cooperare. Suntem interesați să dezvoltăm în continuare un parteneriat cuprinzător cu Kazahstanul”, a declarat prim-ministrul Georgiei.
Țările vizează creșterea cifrei de afaceri comerciale, o etapă strategică realizată în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte și se implementează o foaie de parcurs privind extinderea nomenclatorului cifrei de afaceri comerciale reciproce din 2023 până în 2026. Nomenclatorul de produse exportate din Kazahstan este completat cu noi tipuri de bunuri neresursă. Se iau măsuri pentru promovarea pe piața georgiană a 35 de tipuri de produse naționale în valoare de peste 66 de milioane USD. Lista include produse din petrochimie, industria metalurgică, industria alimentară, industria chimică și construcția de mașini.
Articol preluat de pe RailwayPRO.com