Kosovo a primit o noua finantare UE pentru Ruta feroviara 10

7 decembrie 2018

Reprezentanti ai Uniunii Europene pentru Kosovo si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au semnat un acord de garantare de 17,2 milioane de euro pentru lucrari de modernizare a retelei de cai ferate din Kosovo. Acest acord este o cofinantare din partea Uniunii Europene prin Cadrul de Investitii Balcanii de Vest (WBIF), iar BERD va implementa subventia UE.
Subventia va finanta sectiunea centrala a Rutei feroviare 10 din Kosovo pe Coridorul Orient/Est-Med in Kosovo, acoperind 49% din lucrarile de reabilitare a 35 km de cale ferata si a 5 statii pe sectiunea dintre Fushë Kosovë, in apropiere de capitala Pristina, si Mitrovicë.
Proiectul a beneficiat si de o finantare in valoare de 1,5 milioane de euro din partea Donatorilor Bilaterali WBIF si BERD care acopera proiectarea, documentatia necesara licitatiei si asistenta in implementarea proiectului. In plus, UE a furnizat o finantare in valoare de 0,5 milioane de euro pentru pregatirea studiului de fezabilitate de-a lungul intregii Rute feroviare 10.
Proiectul detaliat si dosarul de licitatie pentru Faza a II-a sunt aproape finalizate, iar lucrarile de constructii pot incepe in al treilea trimestru din 2019. Data finalizarii este sfarsitul lui 2024. Odata finalizat, proiectul va asigura un transport feroviar sigur si eficient pentru aproximativ 50% din populatia statului Kosovo.
„Constructia principalei linii de cale ferata prin Kosovo ne va oferi o legatura cu tarile vecine si mai departe catre Uniunea Europeana in ambele directii – nord si sud. Semnam acordul care acopera 35 km de linie din Fushë Kosovë catre Mitrovica. In acelasi timp, am aplicat deja pentru obtinerea unei finantari pentru a treia faza a proiectului – 42 de km de cale ferata catre granita cu Serbia in valoare de peste 24 de milioane de euro doar pentru lucrari fizice”, a declarat Bedri Hamza, Ministrul de Finante din Kosovo.
Alte doua imprumuturi in valoare de 39,9 milioane de euro si 42 milioane de euro au fost alocate in 2015 de catre BERD si BEI. In februarie 2018, Kosovo a primit si o cofinantare in valoare de 38,5 milioane de euro din partea UE prin WBIF pentru prima faza a lucrarilor.
Proiectul va imbunatati legatura dintre reteaua feroviara din Kosovo si reteaua europeana extinsa prin coridoarele pan-europene VIII si X, care fac legatura in sud catre granita cu Macedonia si in nord catre granita cu Serbia.