Kiev si Odessa ar putea fi conectate prin linie de mare viteza

Tren „Intercity+” construit de catre Hyundai Rotem, care ruleaza in prezent pe reteaua din Ucraina

Distanta de 500 de kilometri dintre Kiev, capitala Ucrainei, si orasul Odessa ar putea fi parcursa in mai putin de doua ore, prin construirea unei linii de mare viteza.

Volodymyr Omelyan, ministrul ucrainean al Infrastructurii, spune ca institutia din subordinea sa va incerca sa atraga investitori straini pentru derularea acestui proiect ce presupune construirea unei linii cu ecartament standard, de 1435 mm, intre cele doua orase. Ministrul ucrainean a apreciat costul pentru acest proiect la o valoare cuprinsa intre 500 si 800 milioane euro.

In acest sens, ministrul Omelyan a adaugat ca poarta discutii cu companii chineze, iar daca negocierile decurg satisfacator proiectul liniei de mare viteza s-ar putea materializa in cinci pana la zece ani. O alta optiune pentru o conexiune feroviara de mare viteza este ruta Kiev-Varsovia, capitala Poloniei.

Reamintim ca in perioada 2018-2020, Compania de Cai Ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsya) intentioneaza sa achizitioneze 10 trenuri rapide, de tip intercity.

Potrivit Strategiei de Dezvoltare, Ukrzaliznytsya a anuntat recent ca pana in 2021 va aloca suma de 4 miliarde de dolari pentru achizitia de material rulant nou, in special, dar si pentru modernizarea celui vechi.