Kazahstan propune un operator de containere pe ruta China – Europa

Kanat Alpysbayev, Presedintele Consiliului de Administratie al companiei de cale ferata din Kazahstan, KTZ, a propus infiintarea unui operator de containere si a unui investitor in containere pentru utilizarea in comun a rutelor feroviare care leaga China de Europa, prin Kazahstan. Anuntul a fost facut in timpul unei intalniri cu reprezentantii companiei KTZ si oficialii provinciilor chineze, alaturi de companii de transport si logistica.
Rutele propuse de directorul KTZ includ directiile Kazahstan – China – Rusia – China, China – Tarile Asiei Centrale – China si ruta Transcaspica.
„Parteneriatul nostru va extinde geografia serviciilor de transport in directia Turciei, regiunea Caucaz, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran si asigura controlul traficului de tranzit transcontinental prin parghiile prezentei geografice si a influentei asupra tarifelor”, a declarat Alpysbayev.
Starea actuala si perspectivele de cooperare pentru dezvoltarea transportului containerizat pe ruta China – Europa – China prin Kazahstan au fost discutate la intalnirile cu viceprimarul provinciei Chengdu, Liu Shaolu, viceguvernatorul provinciei Hunan (Changsha), Hae Bausano, secretarul adjunct al Comisiei municipale a orasului Gao Gao si directorul platformei logistice a orasului XI’an sun Imenom.
Conform estimarilor, traficul de containere din China catre UE si vice-versa inregistreaza o dinamica pozitiva. In primele 10 luni din 2018, 508 trenuri (20,862 TEU) au circulat pe ruta, care este de 4 ori mai mare decat in perioada 2017.
In plus, de la inceputul lui 2018, 102,2 de mii de TEU au fost transportate prin portul terestru Khorgos – poarta estica, cu 36% mai mare decat in aceeasi perioada a anului anterior.