spot_img
vineri, octombrie 7, 2022
spot_img

Jurnalist român răpit în Irak, revoltat de aglomerația din trenurile CFR Călători

Ovidiu Ohanesian, jurnalist român răpit în Irak în 2005, s-a arătat miercuri dimineață revoltat de aglomerația din trenurile CFR Călători, în condițiile valului 4 al pandemiei de coronavirus.

UPDATE Precizările CFR Călători: Nu s-au vândut locuri în picioare

În urmă cu câteva minute, CFR Călători a transmis următoarele precizări: „În această dimineață, 29 septembrie 2021, trenul IR 1580 care circulă în relația Constanța – București Nord este format din patru vagoane. Precizăm că nu au fost și nu se vând bilete în picioare, iar purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei. Din imagine se poate vedea că trenul se afla încă la peron, că erau locuri libere, iar călătorii își căutau locurile. De asemenea, pe distanța Medgidia – Cernavoadă s-a aflat o echipă de supra-control care a verificat legalitatea călătoriei, respectarea purtării măștii de protecție și a transmis că gradul mediu de ocupare al trenului este de aproximativ 80%. Nu s-au înregistrat cazuri de nerespectare a purtării măștii de protecție. Reamintim că recomandăm de fiecare dată cumpărarea biletelor cu anticipație pentru a avea o predictibilitate a cererii și pentru a ne putea astfel dimensiona cât mai bine suplimentarea trenurilor cu vagoane la nivelul solicitării/ numărul de locuri solicitat astfel încât să asigurăm un transport în condiții de confort şi de siguranță sanitară”.

Mesajul lui Ovidiu Ohanesian

„Călătorie pe pandemie. Trenuri supraaglomerate. Constanța – Bucuresti 8.23. Unde-s dobitocii de la guvernare?”, a scris jurnalistul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cel mai probabil, este vorba de trenul InterRegio 1580, care a plecat din Constanța la ora 8,20 și urmează să ajungă în Gara de Nord din București la ora 10,40. În imaginea atașată postării se poate observa cum mai multe persoane din vagonul cu pricina călătoresc în picioare, printre pasagerii așezați pe scaune.

Până la ora publicării acestei știri, conducerea operatorului feroviar de stat nu a avut nicio reacție oficială.

Ovidiu Ohanesian, jurnalist român răpit în Irak în 2005

jurnalist român răpit în IrakOvidiu Ohanesian s-a aflat în lumina reflectoarelor în 2005, când, alături de Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, se afla în Bagdad pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului. Ei au fost răpiți în Irak împreună cu ghidul lor irakian, Mohammed Munaf.

Răpitorii, care au declarat că fac parte din organizația intitulată Brigăzile Muadh Ibn Jabal, ar fi cerut ca, în schimbul eliberării jurnaliștilor, România să-și retragă într-un interval de patru zile cei 860 de soldați angajați în cadrul Coaliției multinaționale din Irak.

În seara aceleiași zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru ziariști. Ulterior, el a fost condamnat pentru terorism.

La 22 mai 2005, într-o declarație de presă, președintele României, Traian Băsescu, a mulțumit serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei. El a precizat că operațiunea de eliberare a ziariștilor a fost executată sută la sută de serviciile de informații ale statului român, „într-o excelentă colaborare între Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații și Direcția Generală de Informații a Apărării”.

Ulterior, au existat comentarii în spațiul public potrivit cărora răpirea ar fi fost de fapt o înscenare. Acest incident a fost cel care a determinat ascensiunea ofițerului de informații Florian Coldea, care avea să ajungă prim-adjunct al Serviciului Român de Informații.

Ultimele Articole