miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

GALERIE FOTO Jungla feroviară din Portul Constanța. Linii năpădite de vegetație

Căile ferate din Portul Constanța au fost năpădite de vegetație, pe unele linii crescând chiar și copaci, după decenii de delăsare.

Compania BAWI Construcții SRL (fostă Wiebe România) a anunțat luni dimineață pe contul său de Facebook că a început lucrările de defrișare pe liniile aferente Lotului 1 din Prioritatea 2 de reparare a infrastructurii feroviare din port.

Oficialii firmei precizează că în cadrul contractului vor fi înlocuite 11,515 km de suprastructură nouă cu șină tip 49, un număr de 18 schimbătoare simple tip S49E1-190-1:9 și opt schimbătoare simple – înlocuirea completă a setului de traverse de lemn.

Ceea ce frapează însă sunt fotografiile atașate postării de pe rețeaua de socializare, în care se poate observa cum calea ferată abia se mai vede de jungla care a năpădit-o. Pe linii au crescut iarbă, boscheți și chiar copaci în toată regula.

Wiebe și Swietelsky, abonate la contractele pentru căile ferate din Portul Constanța

Prioritatea 2 din Portul Constanța a fost atribuită către nemții de la Wiebe și austriecii de la Swietelsky, chiar la o zi după ce Viena ne refuzase accesul în spațiul Schengen, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Contractul a fost atribuit asocierii Swietelsky Construcții Feroviare-Wiebe România, pentru suma de 55.211.796,03 lei, echivalentul a 11,22 milioane de euro.

În luna decembrie 2022, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că lucrările din Prioritatea 1 s-au încheiat, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Astfel, în Portul Constanța au fost redeschise circulației 35 de linii, însumând 13,398 km, și 75 de aparate de cale noi. Acestea sunt aferente celor două loturi atribuite direct, fără licitație, către Wiebe și Arcada Company, cu bani din Fondul de Rezervă al Guvernului și bugetul de stat.

La finele lunii martie a anului trecut, fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu (PDL) a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Au mai primit condamări în acest dosar Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul deputat PDL Cristian Boureanu și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor (PDL). Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005-2017 în legătură cu desfășurarea contractelor de lucrări de reabilitare a M800, tronsonul Cernavodă-Constanța. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu Mircea Ionuț Costea, cu Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCF CFR SA, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român. Adică o șpagă în formă continuată.

Ultimele Articole