spot_img
marți, mai 24, 2022
spot_img

Juan Carlos părăsește Spania, după acuzații de mită la calea ferată dintre Mecca și Medina

Suspectat de fapte de corupţie, fostul rege spaniol Juan Carlos părăsește Spania, a anunţat luni Casa Regală de la Madrid.

Juan Carlos părăsește Spania contract de cale ferată
FOTO casareal.es

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, i-a comunicat fiului său, Regele Felipe al VI-lea, ”decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afara Spaniei, ca urmare a repercusiunilor publice ale ”unor evenimente trecute” din viaţa sa privată, se menţionează într-un comunicat al Casei Regale spaniole.

Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează modul în care o sumă de de aproximativ 100 milioane de dolari a fost virată în secret de Arabia Saudită într-un cont din Elveția al Regelui Juan Carlos. Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă germană, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru o cale ferată de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011.

Juan Carlos părăsește Spania. Curtea Supremă îl anchetează

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh, acum în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa, informează Agerpres.

El este bănuit de asemenea că a transferat bani negri într-un cont al Corinnei Larsen în Bahamas. Publicaţia online El Espanol a publicat elemente din declaraţia dată Parchetului din Geneva de către avocatul elveţian Dante Canonica, care a spus că a fost însărcinat să ”creeze o structură” pentru a ascunde fondurile virate lui Juan Carlos.

La rândul ei, Corinna Larsen a afirmat, tot în faţa Parchetului din Geneva, potrivit ziarului El Pais, că fostul suveran i-a transferat aproape 65 milioane de euro ”nu pentru a se debarasa de bani”, ci ”din gratitudine şi dragoste”.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luna trecută ”tulburat” de informaţiile ”neliniştitoare” legate de fostul rege Juan Carlos. ”Palatul Regal însuşi, şi îi mulţumesc pentru aceasta, se distanţează de aceste informaţii neliniştitoare şi tulburătoare”, a declarat Sanchez, al cărui guvern depune eforturi pentru a evidenţia diferenţa între actualul Rege Felipe şi tatăl său, care a condus Spania între 1975 şi 2014.

Ultimele Articole