spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

VIDEO Vizită surpriză a președintelui american Joe Biden la Kiev, cu trenul

Preşedintele american Joe Biden a făcut luni o vizită-surpriză la Kiev, într-o demonstraţie majoră de sprijin cu câteva zile înaintea marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

The New York Times relatează că preşedintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de câteva ore cu trenul de la graniţa cu Polonia. Acesta s-a plimbat prin capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail, în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian.

Biden a anunţat cu prilejul vizitei sale la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele american a promis noi arme Ucrainei, asigurând totodată această ţară de sprijinul ”neclintit” al SUA în faţa invaziei ruse, relatează Agerpres.

”Voi anunţa livrarea altor echipamente esenţiale, în special muniţie de artilerie, sisteme antiblindaj şi radare de supraveghere aeriană”, a afirmat Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.

Vizita lui Joe Biden la Kiev a fost ținută secretă până în ultimul moment

Vizita lui Biden nu a fost anunţată din raţiuni de securitate. Sirenele de raid aerian au răsunat în capitala ucraineană, în timp ce Biden s-a deplasat în centrul Kievulului, însoţit de Volodimir Zelenski, dar nu au fost raportate rachete ruseşti sau lovituri aeriene.

Media ucrainene au difuzat imagini cu cei doi lideri mergând în zona Catedralei Sfântul Mihail din centrul Kievului, în timpul unei deplasări spre un zid comemorativ în onoarea soldaţilor ucraineni ucişi în războiul împotriva Rusiei.

Biden a sosit în capitala ucraineană cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să susţină un discurs important, în care se aşteaptă să stabilească obiectivele Rusiei pentru al doilea an al invaziei pe care a lansat-o la 24 februarie trecut.

Și Vladimir Putin merge cu trenul. Privat și blindat

Și președintele rus Vladimir Putin merge cu trenul, însă unul privat și blindat. Centrul media independent „Dosie” a scris că Putin folosește în mod activ trenul blindat pentru a se deplasa în interiorul țării, citând o sursă din cercul președintelui, precum și surse apropiate administrației sale.

Trenul blindat cu dormitor și birou a fost proiectat încă din 2014-2015, dar nu a atras prea mult interes din partea lui Putin până când Kremlinul a început să se pregătească pentru o invazie în Ucraina. Liderul de la Kremlin a început să călătorească în mod regulat cu trenul blindat în a doua jumătate a anului 2021, când armata rusă se aduna la granița ucraineană.

Căile Ferate Ruse trebuie să își ajusteze orarul pentru Putin, astfel încât trenul să circule cu viteză maximă și fără opriri.

Ultimele Articole