spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

FOTO-VIDEO Joe Biden este președintele SUA. Un navetist cu trenul la Casa Albă

Democratul Joe Biden este președintele SUA și va prelua ștafeta de la republicanul Donald Trump. Rezultatele nu sunt definitive, însă potrivit ultimelor informații el a întrunit 290 de voturi ale marilor electori, față de 270, minimul de care avea nevoie. În tinerețe, politicianul a făcut ani de zile naveta cu trenul.

Adrian Bărbulescu

Dat de presa americană câştigător al alegerilor pentru preşedinţia SUA, Joe Biden s-a declarat onorat de faptul că a fost ales şi a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că va fi “un preşedinte pentru toţi americanii”.

“America, sunt onorat că m-aţi ales ca să conduc ţara noastră mare. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit asta: Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii – indiferent dacă m-aţi votat sau nu. Voi menţine încrederea pe care mi-aţi arătat-o”, a scris Biden pe rețeaua de socializare.

Joe Biden este președintele SUA. În tinerețe a fost navetist

Joe Biden nu împlinise încă 30 de ani când a câștigat primul său mandat de senator în Congresul Statelor Unite, potrivit Digi24.

La scurt timp însă, a fost lovit de o grea încercare. ”Soția senatorului proaspăt ales Joe Biden și fiica lor au murit, iar cei doi fii ai lor au fost grav răniți după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un camion într-o intersecție din Delaware” – anunțau televiziunile americane în decembrie 1972.

Tragedia l-a copleșit pe politician, care a vrut chiar să renunțe la fotoliul de senator, însă în final s-a răzgândit și a depus jurământul lângă patul de spital al fiului său, Beau, aflat la acel moment încă sub îngrijire medicală după cumplitul accidentul rutier.

Ani de zile, Biden a făcut naveta cu trenul de la locuința sa din Delaware la Washington (o călătorie de o oră și jumătate), ceea ce i-a adus porecla de Amtrak Joe, doar pentru ca seara să adoarmă acasă alături de fiii săi care au supraviețuit accidentului.

Statutul de navetist a avut o influență și în politicile promovate de Joe Biden, care a devenit un fervent susținător al industriei feroviare. În campania electorală care tocmai s-a încheiat a promis „o revoluție feroviară”.

Campanie electorală cu trenul

Joe Biden nu și-a uitat vocația feroviară din tinerețe. Pe 30 septembrie 2020, politicianul, acum candidat la Casa Albă, a încheiat un turneu cu trenul de o zi prin statele Ohio și Pennsylvania, subliniind legătura sa cu clasa mijlocie din America, clasă pe care o cunoștea de pe vremea când călătorea cu Amtrak de la Washington în Delaware în fiecare seară pentru a fi cu copiii săi.

„Vreau să le mulțumesc oamenilor buni din Amtrak care m-au ținut în mișcare astăzi și de-a lungul întregii mele cariere”, a spus Biden. Candidatul la președinția SUA a spus că Amtrak „mă aducea înapoi la casa mea natală în fiecare noapte. (…) Mi-am amintit întotdeauna ce și cine contează cu adevărat”. El a rememorat zilele în care, navetist fiind, vorbea cu pasagerii despre speranțele și nevoile lor, relata presa americană la acea vreme.

Joe Biden este președintele SUA. Ce va face pentru a sprijini Amtrak

Compania feroviară americană Amtrak se confruntă cu o criză profundă. Pandemia de coronavirus a determinat mii de americani să renunțe la  călătoriile cu trenul, provocând scăderi uriașe ale veniturilor.

Amtrak a concediat deja peste 2.000 de angajați. Dacă nu va primi 2,8 miliarde de dolari, ca ajutor de urgență, până în decembrie, alți 2.400 de angajați și-ar putea pierde locurile de muncă, au avertizat oficialii companiei.

”Amtrak-ul pe care îl iubește Joe Biden poate dispărea în mare parte până la Ziua Inaugurării”, a spus John Robert Smith, fost președinte al Consiliului de Administrație al Amtrak. Când a fost întrebat despre poziția lui Biden cu privire la reducerea personalului Amtrak sau reducerea serviciului, staff-ul de campanie al candidatului Biden a evitat să dea un răspuns clar. Dar Matt Hill, un purtător de cuvânt al campaniei, a declarat că Joe Biden a fost „un călător Amtrak loial și avocat pentru lucrătorii săi de-a lungul întregii sale cariere”.

”Un președinte Biden va susține lucrătorii Amtrak”, a spus Hill, citat de cotidianul american New York Times.

Ultimele Articole