FOTO-VIDEO Joe Biden este președintele SUA. Un navetist cu trenul la Casa Albă

7 noiembrie 2020

Democratul Joe Biden este președintele SUA și va prelua ștafeta de la republicanul Donald Trump. Rezultatele nu sunt definitive, însă potrivit ultimelor informații el a întrunit 290 de voturi ale marilor electori, față de 270, minimul de care avea nevoie. În tinerețe, politicianul a făcut ani de zile naveta cu trenul.

Adrian Bărbulescu

Dat de presa americană câştigător al alegerilor pentru preşedinţia SUA, Joe Biden s-a declarat onorat de faptul că a fost ales şi a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că va fi “un preşedinte pentru toţi americanii”.

“America, sunt onorat că m-aţi ales ca să conduc ţara noastră mare. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit asta: Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii – indiferent dacă m-aţi votat sau nu. Voi menţine încrederea pe care mi-aţi arătat-o”, a scris Biden pe rețeaua de socializare.

Joe Biden este președintele SUA. În tinerețe a fost navetist

Joe Biden nu împlinise încă 30 de ani când a câștigat primul său mandat de senator în Congresul Statelor Unite, potrivit Digi24.

La scurt timp însă, a fost lovit de o grea încercare. ”Soția senatorului proaspăt ales Joe Biden și fiica lor au murit, iar cei doi fii ai lor au fost grav răniți după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un camion într-o intersecție din Delaware” – anunțau televiziunile americane în decembrie 1972.

Tragedia l-a copleșit pe politician, care a vrut chiar să renunțe la fotoliul de senator, însă în final s-a răzgândit și a depus jurământul lângă patul de spital al fiului său, Beau, aflat la acel moment încă sub îngrijire medicală după cumplitul accidentul rutier.

Ani de zile, Biden a făcut naveta cu trenul de la locuința sa din Delaware la Washington (o călătorie de o oră și jumătate), ceea ce i-a adus porecla de Amtrak Joe, doar pentru ca seara să adoarmă acasă alături de fiii săi care au supraviețuit accidentului.

Statutul de navetist a avut o influență și în politicile promovate de Joe Biden, care a devenit un fervent susținător al industriei feroviare. În campania electorală care tocmai s-a încheiat a promis „o revoluție feroviară”.

Campanie electorală cu trenul

Joe Biden nu și-a uitat vocația feroviară din tinerețe. Pe 30 septembrie 2020, politicianul, acum candidat la Casa Albă, a încheiat un turneu cu trenul de o zi prin statele Ohio și Pennsylvania, subliniind legătura sa cu clasa mijlocie din America, clasă pe care o cunoștea de pe vremea când călătorea cu Amtrak de la Washington în Delaware în fiecare seară pentru a fi cu copiii săi.

„Vreau să le mulțumesc oamenilor buni din Amtrak care m-au ținut în mișcare astăzi și de-a lungul întregii mele cariere”, a spus Biden. Candidatul la președinția SUA a spus că Amtrak „mă aducea înapoi la casa mea natală în fiecare noapte. (…) Mi-am amintit întotdeauna ce și cine contează cu adevărat”. El a rememorat zilele în care, navetist fiind, vorbea cu pasagerii despre speranțele și nevoile lor, relata presa americană la acea vreme.

Joe Biden este președintele SUA. Ce va face pentru a sprijini Amtrak

Compania feroviară americană Amtrak se confruntă cu o criză profundă. Pandemia de coronavirus a determinat mii de americani să renunțe la  călătoriile cu trenul, provocând scăderi uriașe ale veniturilor.

Amtrak a concediat deja peste 2.000 de angajați. Dacă nu va primi 2,8 miliarde de dolari, ca ajutor de urgență, până în decembrie, alți 2.400 de angajați și-ar putea pierde locurile de muncă, au avertizat oficialii companiei.

”Amtrak-ul pe care îl iubește Joe Biden poate dispărea în mare parte până la Ziua Inaugurării”, a spus John Robert Smith, fost președinte al Consiliului de Administrație al Amtrak. Când a fost întrebat despre poziția lui Biden cu privire la reducerea personalului Amtrak sau reducerea serviciului, staff-ul de campanie al candidatului Biden a evitat să dea un răspuns clar. Dar Matt Hill, un purtător de cuvânt al campaniei, a declarat că Joe Biden a fost „un călător Amtrak loial și avocat pentru lucrătorii săi de-a lungul întregii sale cariere”.

”Un președinte Biden va susține lucrătorii Amtrak”, a spus Hill, citat de cotidianul american New York Times.