marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Jocurile de noroc, colac de salvare pentru Î.S. „Calea Ferată din Moldova”

Guvernul Republicii Moldova se va împrumuta la loteria națională pentru a asigura banii necesari funcționării companiei naționale de cale ferată. Împrumutul pentru Calea Ferată din Moldova va fi rambursat în urma unei majorări a capitalului social, posibilă cu ajutorul unui credit asigurat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată din Moldova, guvernul său va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei, potrivit bani.md. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc. Banii ajung pentru achitarea salariilor timp de o lună.

O decizie pe larg discutată privind Calea Ferată din Moldova

Potrivit declarațiilor ministrului, făcute în cadrul unei emisiuni TV, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor. El însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei stârnește întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate din Moldova, mulți sunt curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

În altă ordine de idei, în ședința de miercuri, Guvernul a decis majorarea capitalului social al companiei feroviare de stat. Ministerul Finanțelor va aloca, din contul împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare și a împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiții în cadrul Proiectului pentru infrastructura feroviară și parcul de material rulant ale Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă de până la 728,4 milioane de lei moldovenești (echivalentul a 34985,9 mii de euro) în vederea majorării capitalului social, potrivit proiectului de act normativ.

Agenția Proprietății Publice, în calitate de fondator, va asigura operarea modificărilor în statutul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” pentru efectuarea înregistrării de stat.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole