vineri, mai 3, 2024
spot_img

CFR SA cumpără izolatoare pentru linia de contact. Cele actuale au peste 50 de ani

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vrea să cumpere izolatoare pentru linia de contact, în condițiile în care cele actuale au și peste 50 de ani vechime.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Izolatoare compozite pentru linia de contact”. Valoarea totală estimată a contractului, ce trebuie dus la bun sfârșit în termen de 210 zile, este de 420.090 de lei, echivalentul a aproximativ 85.000 de euro.Instalaţiile de linie de contact au în componenţa lor izolatoare de diferite tipuri, aflate într-o stare de funcţionare permanentă. În prezent, pe liniile de cale ferată nemodernizate, aceste instalaţii sunt în funcțiune de peste 50 de ani. Izolatoarele de material ceramic sau de sticlă utilizate în acest moment la instalațiile destinate suspensiei liniei de contact și a ancorării acestuia au durata de viață depășită, ceea ce influențează direct proprietățile izolante ale acestora.

 

Din cauza distugerii totale a izolației, se produc declanșări prin protecție a aparatajului de comutație. Ținând cont de repercusiunile în regularitatea circulației, pentru menținerea acestor izolatoare în parametrii funcționali se procedează periodic la îmbunătățirea izolației prin tratarea cu vaselină siliconică, ceea ce conduce la suplimentarea costurilor de menținere în funcțiune a instalațiilor, atât prin manoperă, cât și prin materiale.

Izolatoare pentru linia de contact, din material compozit în locul celor de ceramică

Pentru eliminarea apariției deranjamentelor din tuneluri din cauza infiltrațiilor de apă pluvială, respectiv a deranjamentelor produse pe timp de iarnă ale izolatoarelor aflate în apropierea drumurilor naționale și a pasajelor rutiere din cauza substanțelor folosite la deszăpezirea drumurilor, este necesară înlocuirea acestora cu izolatoare cu linie de fugă mărită, care prezintă avantajul creșterii nivelului de izolație. De asemenea, la nivelul întregii rețele se înlocuiesc izolatoare din cauza spargerii, în principal prin acte de vandalism. Montarea de izolatoare compozite în locul celor de material ceramic sau sticlă va conduce la reducerea timpului necesar pentru mentenanță, la reducerea deranjamentelor la linia de contact și la îmbunătățirea regularității circulației trenurilor.

Cantitățile pe care CFR SA vrea să le achiziționeze sunt următoarele: • Izolator de ancorare limbă-limbă (echivalent izolator ceramic tip A): 185 bucăți • Izolator de ancorare furca –furca (echivalent izolator ceramic tip B): 195 bucăți • Izolator tip tijă cu linie de fugă mărită (echivalent izolator ceramic tip C): 330 bucăți • Izolator tip tijă: 85 bucăți • Izolatortip tijă pentru consola liniei de contact: 85 bucăți • Izolator tip tijă cu prindere furcă cu linie de fugă mărită: 106 bucăți • Izolator de ancorare limbă-limbă cu linie de fugă mărită: 20 bucăți • Izolator de ancorare furca–furca cu linie de fugă mărită: 50 bucăți • Izolator de ancorare nucă – furcă cu linie de fugă mărită: 11 bucăți • Izolator de ancorare rotulă-rotulă: 30 bucăți • Izolator de ancorare limbă-limbă: 30 bucăți • Izolator – fixator izolat reglabil de tuneluri cu lungime între 936 și 1112 mm: 30 bucăți.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 14 iunie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 14 octombrie 2022.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole