Izmir va lansa, in decembrie, licitatia pentru o noua linie light rail

Municipalitatea din Izmir a anuntat organizarea, la 20 decembrie, a primei etape din licitatia pentru atribuirea contractului de construire a sectiunii light rail Fahrettin Altay- Narlıdere. La licitatie poate participa orice companie, de profil, din orice tara.

Ofertantii trebuie sa aiba o cifra de afaceri anuala de cel putin 120 milioane euro, pentru fiecare an din ultimii cinci. Ofertantii trebuie, de asemenea, sa demonstreze o experienta ca  antreprenor principal in executarea a cel putin doua contracte de minim 170 milioane euro si comparabile cu acest nou contract propus (constructie linii de metrou, sisteme feroviare, linii funciulare) terminate in ultimii zece ani. Ofertantii trebuie să demonstreze, de asemenea, ca in ultimii zece ani au efectuat cel putin 4 km de lucrari de tunel pentru sistemele feroviare.

Municipalitatea din Izmir va adopta o procedura de licitatie in doua etape. Transa din prima etapa va consta doar in transmiterea propunerii tehnice si o lista cu orice abateri de la conditiile tehnice si comerciale stabilite in documentele de licitatie. Companiile care indeplinesc criteriile de calificare vor fi invitate sa prezinte o oferta pentru a doua etapa. Astfel, potrivit celei de-a doua etape, se va derula o licitatie tehnica actualizata si se va depune oferta comerciala.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda Municipalitatii Metropolitane din Izmir un imprumut in valoare de 70 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru construirea liniei light rail Fahrettin Altay- Narlıdere, inclusiv cele sapte statii subterane si lucrarile electromecanice. Noua linie va avea 7,2 kilometri lungime.

In prezent, in orasul turc Izmir, exista o singura linie de metrou usor, operationala din 2014. Aceasta deserveste 17 statii si se intinde pe o lungime de 19 kilometri, iar dupa finalizarea lucrarilor la cea de-a doua linie lungimea retelei va ajunge la 26,2 kilometri.

Cu o populatie de aproximativ 4,2 milioane de locuitori, Izmir este cel de-al treilea oras, ca marime, din Turcia. Linia de metrou Fahrettin Altay- Narlıdere va fi operata de catre compania locala de transport public, Izmir Metro.

Proiectul se ridica la un cost total in valoare de 280 milioane euro.

Imprumutul BERD, in valoare de 70 de milioane de euro va face parte dintr-un pachet de finantare cu o valoare de 230 de milioane de euro, care se preconizeaza a fi cofinantat de creditori similari. Restul de 50 de milioane de euro vor fi alocate din bugetul Municipalitatii.

Construirea unei noi linii light rail face parte din proiectul privind extinderea retelei urbane feroviare pentru a raspunde cererii crescande, oferind o alternativa ecologica la transportul cu autoturismele private. In plus, dezvoltarea metroului usor, in Izmir reprezinta o investitie majora, la nivel local, in transportul cu zero emisii poluante.