spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Necolaiciuc de la Chișinău rămâne în arest. Curtea de Apel a respins eliberarea lui

Fostul director general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM) Iurii Topală rămâne în arest, după ce a fost extrădat recent din Belgia.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților lui Iurii Topală, care nu erau de acord cu măsura preventivă impusă.

”Procurorii PCCOCS continuă acțiunile de urmărire penală, în vederea accelerării trimiterii dosarului în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată în comunicatul procuraturii, citat de presa din stânga Prutului.

Iurii Topală rămâne în arest. El a fost extrădat din Belgia

Pe 3 noiembrie, Iurii Topală a ajuns la Chișinău, fiind extrădat de autoritățile din Belgia. În luna ianuarie a acestui an, el a fost reținut de INTERPOL în Belgia, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Potrivit informațiilor furnizate de procurori, fiind în funcția de director al CFM, Topală a prejudiciat întreprinderea cu 250 milioane de lei moldovenești (61 milioane de lei românești). Pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM).

Ex-deputatul Alexandr Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție. „Au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurii Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum și la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Bălan D., Mitu E. etc., implicați în deturnarea circa 300 de milioane de lei (echivalentul a 73 milioane de lei românești – n.red.) a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei (730.000 de lei românești) și circa 100.000 de euro. Actualul director general al CFM, Oleg Tofilat a declarat că potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat ar putea depăși 1,2 miliarde de lei (aproape 300 milioane de lei românești).

Ultimele Articole