vineri, ianuarie 17, 2025
spot_img

”Necolaiciuc de la Chișinău”, trimis în judecată. A închiriat ilegal locomotive din Transnistria

Fostul director general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova Iurie Topală a fost trimis în judecată pentru că a închiriat fraudulos locomotive din Transnistria.

Prejudiciul se ridică la peste cinci milioane de lei moldovenești, echivalentul a 255.000 de lei românești. Anunțul privind trimiterea în judecată a celui supranumit ”Necolaiciuc de la Chișinău” a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), citată de G4Media.

Potrivit sursei citate, fostul șef al CFM și-a depășit atribuțiile prin faptul că a încheiat în afara planului de achiziții un acord suplimentar, pe motivul organizării transportării mărfurilor pe tronsonul Chișinău-Călărași-Etulia, în baza unui contract de locațiune a locomotivelor de la o companie din regiunea transnistreană. Prin urmare, a fost majorat prețul contractului. Totodată, acesta a mai inclus un tip nou de locomotivă care nu a fost prevăzută în contactul de bază. Drept rezultat, acțiunile fostului director au determinat majorarea plăților pentru serviciile date suportate de CFM, în sumă de peste 5.000.000 de lei moldovenești.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Iurie Topală a fost trimis în judecată. CFM vrea recuperarea prejudiciului

Prin urmare, procurorii PCCOCS i-au incriminat infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar Calea Ferată din Moldova a formulat acțiune civilă în judecată, pentru recuperarea prejudiciului financiar în proporții considerabile cauzat de fostul director.

Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să examineze cauza prin prisma Codului penal, care prevede ca pedeapsă amendă de până la 57.500 de lei (aproape 3.000 de lei românești) sau închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Acum, inculpatul este obligat să se prezinte în fața autorităților de drept, la solicitarea acestora, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție, potrivit legii. În ceea ce privește cauza penală trimisă în judecată ulterior extrădării lui din Belgia, cu prejudicii de peste 400.000.000 de lei (peste 20 de milioane de lei românești), inclusiv pentru favorizarea a două întreprinderi care acordau servicii de transport, de comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, fiind beneficiari efectivi ai acestora, în acel dosar penal au fost aplicate sechestre de aproximativ un milion de euro.

IN THE SPOTLIGHT

Rușine! Numărul de km de cale ferată modernizată în 35 de ani, la jumătate față de cel al autostrăzilor

Anul 2025 a început cu un record negativ pentru transportul feroviar în comparație cu cel rutier: numărul de km de cale ferată modernizată este...

Ultimele Articole