spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Șeful Întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, Iuri Topală a demisionat. Mesaj pentru succesorul său

Șeful întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Iuri Topală a demisionat și va părăsi funcția luni, 23 septembrie.

Iuri Topală a demisionat

„Am preluat conducerea CFM într-o perioadă dificilă, cu datorii la salarii, angajați nemultumiți și, mai ales, nemotivați. Tot ce a depins de mine am făcut și singurul scop a fost adaptarea CFM la noile condiții economice naționale și internaționale. Cu siguranță au fost și greșeli și neîmpliniri pe care mi le asum și sper ca echipa ce îmi va succede la conducerea CFM să reușească mai mult ca mine. Am decis să demisionez nu pentru legendele urbane și bârfele aruncate anapoda într-un spațiu viciat, ci ca o normalitate a schimbării”, și-a motivat decizia Iuri Topală, citat de Ziarul Național.

Iuri Topală a demisionat și și-a făcut bilanțul

El a adăugat că, atunci când a preluat funcția, a rămas „îngrozit” de ceea ce se întâmpla în întreprindere. „Restanțele de sute de milioane la salarii, datorii de sute de milioane față de agenții economici, conturi blocate, bunuri gajate. Nu mai spun de partea emoțională a lucrurilor. Zi de zi primeam zeci de scrisori cu povești rupte, parcă, din filme. Oamenii pur și simplu își limitau porția zilnică de mâncare, în timp ce unii dintre ei aveau copii sau soți grav bolnavi. Ei m-au motivat să rămân și să lupt pentru a le întoarce banii bine meritați. Astăzi, cei care vor succede mandatul meu vor găsi, desigur, un șir de probleme. Dar vor găsi și soluțiile deja puse în aplicare. Însă nu vor mai duce povara impozitelor neachitate de rangul sutelor de milioane, nu vor fi nevoiți să restabilească relațiile cu partenerii externi, nu vor trebui să caute bani pentru a restitui banii pentru salarii, vor avea de întors de 2 ori mai puține credite, de 3 ori mai puțini bani pentru motorină și multe altele”, afirmă Topală.

Directorul demisionar a lansat și un apel la adresa succesorului său: „Aici nu veți veni ca la un job obișnuit, aici vă veți găsi o familie. Sper să-i auziți pe acești oameni. Vă doresc să fiți scutit de influențe. Să vă bazați pe realitățile acestei intreprinderi și să nu admiteți ingerințele tuturor neștiutorilor”.

Anterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a anunțat că directorul CFM și-a luat concediu pentru câteva luni, odată cu schimbarea guvernării. Tot el a acuzat o schemă ilegală la această întreprindere prin care s-ar fi perceput „de la 2-5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată”. Administrația ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a respins ulterior acuzațiile.

Ultimele Articole