Italia construieste in Iran cale ferata de mare viteza pentru 1,2 miliarde euro

Compania de Căi Ferate din Italia, Ferrovie dello Stato și Căile Ferate din Iran vor semna, la 11 iulie, un acord în valoare de 1,2 miliarde euro pentru construirea unei căi ferate de mare viteză pe teritoriul iran, între orașele Qom și Arak.

Semnarea acestui contract are loc după ce, în prealabil în luna februarie, Italia a promis Iran-ului credite de export în valoare de cinci miliarde de euro, în schimbul semnării contractelor pentru construirea liniei de mare viteză Qom-Arak, în lungime de 135 kilometri și a unei conexiuni feroviare între capitala Teheran și orașul Hamadan, în lungime de 320 kilometri.

Italia va furniza, de asemenea, materialul rulant pentru liniile de mare viteză și cele convenționale, va aisgura training pentru directorii din cadrul Căilor Ferate Iraniene și va dezvolta un centru ce cerctare a tehnologiei de cale ferată.

Iran este în plin avânt al extinderii masive a rețelei naționale de cale ferată. Potrivit planurilor anunțate de către compania de căi ferate, actuala rețea de căi ferate, în lungime de 15,000 kilometri va fi extinsă la 25,000 kilometri până în anul 2025. Aproximativ 7,500 kilometri de cale ferată din această rețea suplimentară se află în prezent în etapa de construcție.

”Grupul Ferrovie dello Stato va acorda sprijin Căilor Ferate Iraniene…atât în ceea ce privește liniile de mare viteză cât și cele convenționale, inclusiv training pentru personalul căilor ferate” precizează Ferrovie dello Stato.