spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Istanbul a inaugurat prima linie de metrou driverless

Primii 10,5 kilometri ai Liniei 5 de metrou automatizat din Istanbul realizeaza conexiunea intre Üsküdar si Yamanevler, deservind sapte statii intermediare. Distanta este parcursa in 17 minute. Aceasta este cea de-a doua linie de metrou situata in partea asiatica a orasului Istanbul.

Constructia primei sectiuni din linia automatizata a fost demarata in 2012 iar lucrarile au fost executate de catre compania turca Doğuş Construction Group.

Autoritatile din Istanbul  estimeaza ca cea de-a doua sectiune, dintre Yamanevler si Çekmeköy, va fi pusa in functiune in iunie 2018. Astfel, intreaga lungime a Liniei 5 de metrou va ajunge la 20 de kilometri, cu un numar de 16 statii. Timpul total de calatorie intre Üsküdar si Çekmeköy va fi de 27 de minute.

Valoarea totala a proiectului, cu cele doua sectiuni, este de 3,5 miliarde lire turcesti (915 milioane de dolari).

Pentru acest proiect compania spaniola CAF a furnizat un parc de 21 de metrouri, formate din cate sase vagoane, iar Mitsubishi a fost responsabila de partea de automatizare si echipament electric. Comanda totala pentru cele 21 de metrouri s-a ridicat la 119 milioane dolari, contractul fiind semnat in iunie 2014. Primul metrou a sosit din Spania in noiembrie 2016. Lungimea totala a unui tren de metrou este de 132 metri, avand capacitatea de a transporta 1.662 pasageri. Viteza maxima de deplasare de este 90 km/h. Un procent de 15% din productia de material rulant a fost realizat implicand si industria feroviara din Turcia.

Bombardier a furnizat sistemul CBTC de semnalizare Cityflo 650, ceea ce permite o distanta de rulare intre doua metrouri de doar 90 de secunde. Astfel, Linia 5 a metroului din Istanbul poate transporta un numar de 55.000 de pasageri pe ora, catre fiecare directie. Statiile sunt echipate cu usi de protectie.

Municipalitatea din Istanbul estimeaza ca 700.000 de pasageri vor utiliza zilnic aceasta linie. Pe termen lung, aceleasi autoritati estimeaza ca linia va fi extinsa la est de Çekmeköy catre aeroportul Sabiha Gökçen, situat in partea asiatica.

Ultimele Articole