Istanbul asteapta aprobarea pentru o noua linie de mare viteza

Acest nou proiect pentru orașul turc va facilita conexiunea între Podul Yavuz Sultan Selim și noul aeroport din Istanbul, cel care se construiește în prezent. Linia de mare viteză va descongestiona traficul și va spori conectivitatea între Asia și Europa, un obiectiv important pentru proiectul noului Drum al Mătăsii.

Planul pentru noua linie feroviară de mare viteză, Halkalı-Kapıkule, include ruta Gebze-Aeroportul Sabiha Gökçen- Podul Yavuz Sultan Selim și viitorul aeroport din Istanbul (al treilea ca număr n.r.). Proiectul ce presupune o mai mare conectivitate între Podul Yavuz Sultan Selim și noul aeroport a fost înaintat, spre aprobare, Consiliului Superior de Planificare (YPK). Această nouă linie de mare viteză va avea lungimea de 124 kilometri și va facilita traficul feroviar dintre Asia și Europa.

Este totodată un plan ambițios prin prisma faptului că Turcia continuă să investească masiv în transportul pe calea ferată.

Se estimează că linia Halkalı-Kapıkule va reduce timpul de parcurs pe ruta Istanbul-Edirne, la o oră, rută care, în mod normal, se parcurge în trei ore în transportul rutier. Proiectul este compus din două părți astfel, prima va fi linia Çerkezköy-Kapıkule, în lungime de 150 kilometri iar cea de-a doua parte, linia Halkalı-Çerkezköy, în lungime de 80 kilometri.

Odată ajunsă la Podul Yavuz Sultan Selim, de aici, linia va continua către gara Halkalı și apoi către Bulgaria, realizându-se astfel conexiunea cu Europa.