spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Iosif Szentes pierde definitiv procesul cu CFR Călători

Curtea de Apel București a infirmat zilele trecute decizia Tribunalului București care anula decizia de concediere a fostului director general al CFR Călători. Acestuia i s-a închis contractul de muncă în primăvara anului trecut.

Doru Cireașă

După destituire, Iosif Szentes s-a angajat la Transferoviar Grup, firmă deținută de omul de afaceri Călin Mitică. O altă firmă a acestuia, Remarul 16 Februarie, a beneficiat de contracte cu CFR Călători exact în perioada în care Szentes avea frâiele companiei de stat.

Curtea de Apel București a infirmat zilele trecute decizia Tribunalului București care anula decizia de concediere a fostului director general, Iosif Szentes, și care stabilea și dreptul acestuia de a încasa salariile cuvenite pentru perioada cuprinsă între concediere și reangajarea sa, pe funcția deținută anterior.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Bucureștia emis o soluție de tipul „schimbat total”. „Soluția pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Respinge cererea intimatului reclamant (Szentes Iosif – n.red.) privind plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă”, spun judecătorii.

Bucuria fostului director general a durat câteva luni. În mai 2019 Szentes a obținut la Tribunalul București o decizie total favorabilă lui. I se recunoștea dreptul de a fi reangajat și de a primi salariile pentru perioada cuprinsă între concediere și reangajarea sa, pe funcția deținută anterior, actuializate.

„Admite cererea de chemare în judecată . Anulează decizia de concediere nr.1/5453/18.06.2018. Dispune reintegrarea contestatorului pe postul deținut anterior concedierii. Obligă intimata la plata în favoarea contestatorului, a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate ți reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul de la data încetării raporturilor de muncă și până la data reintegrării efective. Obligă intimata la plata sumei de 2500 lei, cheltuieli de judecată în favoarea reclamantului”, suna decizia Tribunalului București, acum infirmată.

Iosif Szentes a fost director general al CFR Călători între martie 2015 și martie 2018 când a fost înlocuit de Leon Bărbulescu – la acel moment avea funcția de director Revizii la CFR Călători. În ianuarie 2018, mandatul lui Iosif Szentes a fost prelungit cu două luni şi urma să expire pe 22 martie 2018. Ulterior destituirii sale, Iosif Szentes s-a angajat la Transferoviar, firmă deținută de omul de afaceri Călin Mitică.

Conflict de interese?

În mandatul lui Szentes, CFR Călători a încheiat în 2014 două contracte-cadru cu Remarul 16 Februarie, firmă din grupul ce include și Transferoviar. Contractele au privit repararea automotoarelor Siemens Desiro (Săgeata Albastră) însă nu au fost respectate de societatea clujeană.

Dincolo de eșecul acestui contract, ”performanțele” lui Szentes se exprimă și prin numărul mic de vagoane la care CFR Călători a coborât sub conducerea sa, respectiv 800 de vagoane, față de 1.800 câte avea când el a preluat mandatul și 1.000 în prezent.

În acest an a fost dat publicității și un Raportul al Corpul de Control al prim-ministrului, negativ la adresa managementului CFR Călători. Controlul a privit perioada august 2015 – iulie 2017 și a fost trimis procurorilor, dar și Consiliului Concurenței.

Surse de la Palatul Victoria au declarat pentru Club Feroviar că una dintre disfuncționalitățile constatate la SNTFC CFR Călători vizează ”neîndeplinirea atribuțiilor de către persoanele care au asigurat conducerea entității (directorul general și directorul economic)”. Gravă a fost și o altă mențiune din raportul de control, și anume ”nerespectarea cadrului legislativ privind atribuirea, încheierea și derularea contractelor”.

Ultimele Articole