joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

Scandal la Ministerul Transporturilor, Iosif Szentes face plângere penală pentru uz de fals

Un scandal monstru a izbucnit la Ministerul Transporturilor, după ce semnătura fostului director general al CFR Călători Iosif Szentes a fost falsificată pentru a depune la Registratură o ”sesizare” împotriva lui Traian Preoteasa și a membrilor Comitetului de Nominalizare și Remunerare al operatorului feroviar de stat. Acum, Iosif Szentes face plângere penală.

La data de 26 septembrie 2023, la registratura Ministerului Transporturilor a fost depusă o sesizare, semnată chipurile de Iosif Szentes, în legătură cu procedura de selecție a directorului general al CFR Călători pentru următorii patru ani. La această procedură candidați erau, alături de alte cinci persoane, Iosif Szentes și Traian Preoteasa.

Sesizare depusă la Registratura Ministerului Transporturilor, care vizează fapte semnalate și de Club Feroviar

În sesizarea cu pricina, se invoca posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, faptă prevăzută și pedepsită de despozițiile art. 301, alin. (1) Cod Penal, și abuz în serviciu, faptă prevăzută și pedepsită de despozițiile art. 297 Cod Penal.

Concret, în documentul cu pricina se semnala ceea ce a mai semnalat și Club Feroviar, şi anume faptul că din condițiile impuse candidaților la funcția de director general al CFR Călători a fost eliminată cea care stipula că respectivii nu trebuie să fi fost destituiți dintr-o funcție din cadrul unei instituții publice sau al unei întreprinderi cu capital majoritar de stat sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii trei ani.

Traian Preoteasa a ”ajustat” criteriile de selecție la șefia CFR Călători în favoarea sa

Iosif Szentes face plângere penală Traian Preoteasa a plagiat Preoteasa a primit un nou mandat”Făptuitorul a ignorat aceste obligaţii legale, a participat la discuţiile privind luarea decizillor atât din cadrul şedinţelor statutare ale consiliului de administraţie, cât și în cadrul procedurilor de achiziţii publice corelate acestui subiect. În cadrul ședinţei CA din data de 31.07.2023, în prezenţa făptuitorului, s-a insistat cu privire la excluderea din lista de condiţii obligatorii a criteriului privind reputatia personaiă și profesională, deși în toate procedurile de selecţie și recrutare pentru postul de director general al companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, efectuate de acelaşi expert, apare următoarea cerinţă obligatorie: <să nu fi fost destituit(ă) dintr-o funcţie din cadrul unor instituții publice sau al unor întreprinderi cu capital majoritar de stat sau să nu fi avut încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii trei ani>”.

Or, Traian Preoteasa a fost concediat de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA nu mai devreme de anul trecut, motiv pentru care se judecă cu conducerea companiei. Pe cale de consecință, avea tot interesul ca cerința restrictivă amintită să fie eliminată. Și, așa cum am informat ieri, Preoteasa a fost desemnat director general al CFR Călători pentru următorii patru ani, chiar dacă cel mai mare punctaj la procedura de selecție îl avusese Iosif Szentes.

Ministerul Transporturilor răspunde cu o promptitudine nemaiîntâlnită

director în centralul CFR Călători selectarea managerului la CFR Călători abaterile mecanicilor de locomotivă clădirea de lux a funcționarilor de la Transporturi Ora Pământului Bugetul Palat CFR pe 2023 noul Consiliu de Administrație al CFR SA veterinarul lui Grindeanu schimbare la vârful CFR SA angajări la Ministerul Transporturilor Bugetul Palat CFR rectificat pe 2022 angajări la Ministerul Transporturilor aplicarea Statutului personalului Feroviar noi directori la CFR fiul unui lider sindical conducerea CFR SA angajări în sistemul feroviar de stat calea ferată Gara de Nord-Aeroport director în centralul CFR SA fraudă la Palatul CFR salariile din Ministerul Transporturilor bugetul Palat CFR pe 2022 secretari de stat la Ministerul Transporturilor schimbări în conducerea Ministerului Transporturilor greviștii de la CFR salarii înghețate în 2022 rectificare bugetară Negocierile pentru formarea guvernului gratuitatea studenților pe CFR rectificarea bugetară pe 2021 angajări la Ministerul Transporturilor Bugetul Palat CFR pe 2021 sectorul feroviar la Ministerul Transporturilor reorganizarea Ministerului Transporturilor Ministerul Transporturilor către USR secretar de stat pe domeniul feroviar incendiu la Ministerul Transporturilor coronavirus în centralul CFR Valoarea de inventar pentru Palatul CFR sindicalist în conducerea Ministerului Transporturilor situația CFR Marfă mutarea Ministerului Transporturilor la Iași director general al CFR Călători Consiliu de Administrație al CFR rectificare bugetară consilier la Ministerul Transporturilor secretar general la Ministerul Transporturilor Ludovic Orban revine la Ministerul Transporturilor secretar de stat pe domeniul feroviar Mircea Florin BibanÎn continuare, evenimentele s-au precipitat. Cu o promptitudine nemaiîntâlnită pentru o instituție a statului român, Ministerul Transporturilor răspunde la sesizare la nici 24 de ore de la depunerea ei, iar răspunsul este trimis la Primăria Capitalei, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-llfov, unde Iosif Szentes este director al Direcției de Transport Feroviar: ”În referire la petiția dumneavoastră nr. 34433/26.09.2023, vă comunicăm că aceasta a fost transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”. Răspunsul este semnat chiar în numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Iosif Szentes face plângere penală pentru că i-a fost falsificată semnătura

Numai că nu Iosif Szentes a semnat sesizarea respectivă, ci altcineva. ”Confirm primirea unui răspuns la o adresă (nr. 34433/26.09.2023), pe care nu am depus-o eu și nimeni din anturajul meu apropiat, subsemnatul fiind în delegație la Congresul ITS Romania organizat la Iași, deplasarea realizându-se în perioada 25-26.09.2023 (deplasarea în data de 24.09.2023 ora 12.00 cu trenul 1663, iar întoarcerea în 26.09.2023 cu trenul 1664 cu sosire în București la ora 22.26). Pentru folosirea identității false a subsemnatului, care se încadrează la art. 327 Codul Penal, în vederea acționării în judecată, doresc să primesc o copie a petiției nr. 34433/26.09.2023, mai ales pentru faptul că a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București”, a transmis fostul director general al CFR Călători.

Apoi, Iosif Szentes a revenit cu o altă adresă către Ministerul Transporturilor: ”În situația în care petiția a fost depusă fizic la Registratura MTI de la Poarta G în cursul zilei de 26.09.2023, vă rog să depuneți solicitare către GEIP (Grup Exploatare Întreținere Palat CFR – n.red.) pentru descărcarea conținutului video al camerelor de supraveghere din zona Registraturii, sau dacă a fost depusă prin site-ul e-petitii al MTI, atât adresa de email de pe care s-a transmis petiția, cât și IP-ul expeditorului. Aceste date îmi sunt necesare la formularea plângerii penale împotriva autorului petiției”.

Deci Iosif Szentes face plângere penală pentru fals și uz de fals pentru că i-a fost falsificată semnătura.

Ultimele Articole