Un scandal monstru a izbucnit la Ministerul Transporturilor, după ce semnătura fostului director general al CFR Călători Iosif Szentes a fost falsificată pentru a depune la Registratură o ”sesizare” împotriva lui Traian Preoteasa și a membrilor Comitetului de Nominalizare și Remunerare al operatorului feroviar de stat. Acum, Iosif Szentes face plângere penală.
La data de 26 septembrie 2023, la registratura Ministerului Transporturilor a fost depusă o sesizare, semnată chipurile de Iosif Szentes, în legătură cu procedura de selecție a directorului general al CFR Călători pentru următorii patru ani. La această procedură candidați erau, alături de alte cinci persoane, Iosif Szentes și Traian Preoteasa.
Sesizare depusă la Registratura Ministerului Transporturilor, care vizează fapte semnalate și de Club Feroviar
În sesizarea cu pricina, se invoca posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, faptă prevăzută și pedepsită de despozițiile art. 301, alin. (1) Cod Penal, și abuz în serviciu, faptă prevăzută și pedepsită de despozițiile art. 297 Cod Penal.
Concret, în documentul cu pricina se semnala ceea ce a mai semnalat și Club Feroviar, şi anume faptul că din condițiile impuse candidaților la funcția de director general al CFR Călători a fost eliminată cea care stipula că respectivii nu trebuie să fi fost destituiți dintr-o funcție din cadrul unei instituții publice sau al unei întreprinderi cu capital majoritar de stat sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii trei ani.
Traian Preoteasa a ”ajustat” criteriile de selecție la șefia CFR Călători în favoarea sa
”Făptuitorul a ignorat aceste obligaţii legale, a participat la discuţiile privind luarea decizillor atât din cadrul şedinţelor statutare ale consiliului de administraţie, cât și în cadrul procedurilor de achiziţii publice corelate acestui subiect. În cadrul ședinţei CA din data de 31.07.2023, în prezenţa făptuitorului, s-a insistat cu privire la excluderea din lista de condiţii obligatorii a criteriului privind reputatia personaiă și profesională, deși în toate procedurile de selecţie și recrutare pentru postul de director general al companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, efectuate de acelaşi expert, apare următoarea cerinţă obligatorie: <să nu fi fost destituit(ă) dintr-o funcţie din cadrul unor instituții publice sau al unor întreprinderi cu capital majoritar de stat sau să nu fi avut încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii trei ani>”.
Or, Traian Preoteasa a fost concediat de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA nu mai devreme de anul trecut, motiv pentru care se judecă cu conducerea companiei. Pe cale de consecință, avea tot interesul ca cerința restrictivă amintită să fie eliminată. Și, așa cum am informat ieri, Preoteasa a fost desemnat director general al CFR Călători pentru următorii patru ani, chiar dacă cel mai mare punctaj la procedura de selecție îl avusese Iosif Szentes.
Ministerul Transporturilor răspunde cu o promptitudine nemaiîntâlnită
În continuare, evenimentele s-au precipitat. Cu o promptitudine nemaiîntâlnită pentru o instituție a statului român, Ministerul Transporturilor răspunde la sesizare la nici 24 de ore de la depunerea ei, iar răspunsul este trimis la Primăria Capitalei, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-llfov, unde Iosif Szentes este director al Direcției de Transport Feroviar: ”În referire la petiția dumneavoastră nr. 34433/26.09.2023, vă comunicăm că aceasta a fost transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”. Răspunsul este semnat chiar în numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Iosif Szentes face plângere penală pentru că i-a fost falsificată semnătura
Numai că nu Iosif Szentes a semnat sesizarea respectivă, ci altcineva. ”Confirm primirea unui răspuns la o adresă (nr. 34433/26.09.2023), pe care nu am depus-o eu și nimeni din anturajul meu apropiat, subsemnatul fiind în delegație la Congresul ITS Romania organizat la Iași, deplasarea realizându-se în perioada 25-26.09.2023 (deplasarea în data de 24.09.2023 ora 12.00 cu trenul 1663, iar întoarcerea în 26.09.2023 cu trenul 1664 cu sosire în București la ora 22.26). Pentru folosirea identității false a subsemnatului, care se încadrează la art. 327 Codul Penal, în vederea acționării în judecată, doresc să primesc o copie a petiției nr. 34433/26.09.2023, mai ales pentru faptul că a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București”, a transmis fostul director general al CFR Călători.
Apoi, Iosif Szentes a revenit cu o altă adresă către Ministerul Transporturilor: ”În situația în care petiția a fost depusă fizic la Registratura MTI de la Poarta G în cursul zilei de 26.09.2023, vă rog să depuneți solicitare către GEIP (Grup Exploatare Întreținere Palat CFR – n.red.) pentru descărcarea conținutului video al camerelor de supraveghere din zona Registraturii, sau dacă a fost depusă prin site-ul e-petitii al MTI, atât adresa de email de pe care s-a transmis petiția, cât și IP-ul expeditorului. Aceste date îmi sunt necesare la formularea plângerii penale împotriva autorului petiției”.
Deci Iosif Szentes face plângere penală pentru fals și uz de fals pentru că i-a fost falsificată semnătura.