spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Ion Rădoi sub control judiciar. Liderul USLM a plecat de la sediul DNA flancat de sindicaliști

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au pus miercuri seara pe liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi sub control judiciar, după mai multe ore de audieri. Anchetatorii au făcut î n cursul zilei de miercuri mai multe percheziții, la sediul USLM și la locuința lui Rădoi, în contextul războiului purtat de acesta cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Au fost percheziționate două primării din sector din București, dar nu și cea condusă de Clotilde Armand.

Adrian Bărbulescu

Ion Rădoi sub control judiciar

Aproximativ 50 de sindicaliști au venit la sediul DNA pentru a-l susține pe Ion Rădoi care a fost audiat de procurori într-un dosar de corupţie. La ieșirea lui Rădoi din sediul DNA, aceștia au făcut un scut uman și i-au împiedicat pe jurnaliști să-i pună  întrebări.

Războiul Ion Rădoi-Cătălin Drulă

Ion Rădoi a fost adus la sediul DNA pentru audieri, după ce, în cursul zilei, au avut loc 17 percheziții în mai multe locuri din Capitală, printre care și la sediul sindicatului, dar și la locuința liderului sindical. Perchezițiile vin după ce Ministerul Transporturilor și Metrorex au evacuat și demolat  o parte din spațiile comerciale controlate de firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, de la metroul din Capitală.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, l-a acuzat pe Ion Rădoi, liderul sindical de la metroul bucureştean, că se află în spatele protestului spontan din martie, care a blocat Capitala. Începând din aprilie, angajații Metorex și ai unor primării de sector (cu excepția celor din sectoarele 3 și 5) au evacuat și demolat mare parte din spaţiile comerciale de la metrou.

Cătălin Drulă a mai acuzat sindicatul condus de Rădoi de corupție în legătură cu încheierea contractului de ocupare a spațiilor comerciale de la metrou. În replică, Ion Rădoi l-a acuzat pe ministru că vrea desființarea sindicatului cu  orice preț.

Un alt motiv de sfadă între cei doi l-a constituit majorarea cu 18% a salariilor angajaților Metrorex, inclusă în Contractul Colectiv de Muncă semnat la finele anului trecut, pe care ministrul o consideră ilegală și pe care a încercat s-o anuleze inclusiv în instanță, fără succes însă.

Percheziții la primăriile lui Negoiță și Piedone. La cea condusă de Clotilde Armand, nu

În plus, procurorii DNA au făcut percheziții și la Primăria Sectorului 3 (condusă de Robert Negoiță – PSD) și la Primăria Sectorului 5 (condusă de Cristian Popescu Piedone – PPU-sl), singurele două primării care au refuzat să evacueze magazinele și tarabele amplasate de sindicatul de la Metrorex pe spațiul public. Celelalte primării de sector au evacuat spațiile comerciale după ce Metrorex a făcut cereri oficiale în acest sens.

De fapt, Primăria Sectorului 1, condusă de userista Clotilde Armand (colegă de partid cu Cătălin Drulă), a demolat chioșcurile din toate stațiile de metrou, cu excepția celei de la Piața Victoriei, fapt ce ridică semne de întrebare în legătură cu legalitatea și moralitatea demersului. În imaginea alăturată, realizată chiar miercuri, în ziua perchezițiilor, se pot observa chioșcurile de la Piața Victoriei care funcționează bine-mersi.

Cu toate acestea, procurorii DNA nu au făcut percheziții și la Primăria Sectorului 1, după modelul celor de la sectoarele 3 și 5.

Ion Rădoi sub control judiciar.  Ce acuzații i se aduc

Liderul sindicaliștilor de la metrou este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată și de șantaj (două fapte).

Tot sub control judiciar a mai  fost plasată și o persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că:

”În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.

În acest context, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018.

Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) și pe Directorul General al Metrorex (ca reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:

– ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă,

– ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai U.S.L.M., unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui,

– ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat,

– ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă, să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,

– ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale,

– ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective”.

 

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole