miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Ion Rădoi despre anunțul Metrorex privind spațiile comerciale: ”E o intervenție la intimidare”

Președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, a reacționat la ultimatumul dat de directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, privind dezafectarea, până la data de 2 aprilie, a spațiilor comerciale de la metrou.

Adrian Bărbulescu

Ion Rădoi despre anunțul Metrorex cotizația la sindicat
Foto prin amabilitatea: Inquam Photos / Octav Ganea

”Este o acțiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-or să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, a declarat Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

CITEȘTE și Găselniță? Buticurile de la metrou trebuie autorizate PSI. Rădoi: Nici măcar stațiile nu au așa ceva

UPDATE 10 trenuri rămân în depouri din cauza lipsei de personal

Ulterior, USLM a dat publicității și un comunicat în care își exprimă punctul de vedere în legătură cu anunțul conducerii Metrorex.

În document, sindicaliștii consideră că ministrul Cătălin Drulă și noua conducere a Metrorex ”nu numai că nu au respect față de dialogul social, dar nu au respect față de Constituția României, față de legile țării și față de instanțele judecătorești”.

Ei amintesc faptul că toate magazinele din metrou au fost construite conform legislației în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou. În  acest moment contractul de asociere pe spațiile comerciale și situația spațiilor  fac obiectul unui proces aflat pe  rolul instanței de judecată. ”Noi, USLM avem încredere în justiția din România și așteptăm cu încredere hotărârea  instanței”, se arată în comunicat.

În continuare, sindicaliștii conduși de Ion Rădoi susțin că prin proiectul de buget al Metrorex pe acest an se va închide Magistrala 5, iar prin concedierea masivă a mecanicilor de tren se va bloca activitatea Magistralei 2.

”Deja, de mâine 26.03.2021, 10 trenuri nu vor mai ieși în circulație din lipsă de personal calificat”, se mai menționează în comunicatul de presă.

Termenul limită dat de conducerea Metrorex pentru dezafectarea spațiilor comerciale

Declarația lui Ion Rădoi vine la câteva ore după ce conducerea Metrorex a dat joi dimineață un ultimatum pentru dezafectarea spațiilor comerciale de la metrou.

”Metrorex informează că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgență. În acest context, ținând seama și de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spații, dar și ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanță cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcțiilor și Instalațiilor Specifice de Metrou privind prevenirea și stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021”, se arată într-un comunicat dat publicității joi dimineață de Metrorex și semnat de directorul general Ștefan Paraschiv.

Firma care administrează spațiile comerciale este Sindomet Servcom SRL și este deținută de USLM, organizație sindicală condusă de Ion Rădoi.

Ultimele Articole