Președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA privind chioșcurile de la metroul bucureștean.
”În temeiul art.425/1 , alin. 7, punctul 2, litera a, Cod de procedură penală, admite contestațiile formulate de contestatorii-inculpaţi Rădoi Ion și Minea Elena-Claudia împotriva Încheierii de ședință din Camera de Consiliu din data de 1.VIII.2022 a Judecătorului de Cameră preliminară de la Tribunalul București — Secția I penală, din Dosarul nr. 10094/3/2022/a1.4. Desființează, în parte, încheierea de ședință și, rejudecând în fond: În temeiul art.242, alin. 1, Cod de procedură penală, revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată fată de inculpatul Rădoi Ion, prin Ordonanța din data de 14.VII.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Direcția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din Dosarul nr. 102/P/2021, și faţă de inculpatul Minea Elena-Claudia, prin Ordonanța din data de 14.VII.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Direcția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din Dosarul nr. 102/P/2021. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de modificare a conținutului măsurii preventive a controlului judiciar, formulată de inculpatul Rădoi Ion. Menține dispoziția din încheierea de ședință cu privire la cheltuielile judiciare, care rămân în sarcina statului. În temeiul. art.275, alin.3, Cod de procedură penală, cheltuielile de procedură în contestație rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de Consiliu din data de 12.VIII.2022”, se arată în decizia pronunțată de Curtea de Apel București, publicată vineri pe portalul instanțelor de judecată.
Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar. La Curtea de Apel, împreună cu susținătorii
Contestația liderului sindical de la metrou la măsura preventivă a fost judecată joi de Curtea de Apel București.
Ion Rădoi s-a dus la Palatul de Justiție însoțit de mai mulți susținători de-ai săi, sindicaliști de la Metrorex, cu pancarte pe care scria ”Ion Rădoi luptă pentru noi” și ”Credem în dreptate și libertate”. La ieșirea din sala de judecată, liderul sindical și-a exprimat speranța că îi va fi ridicată măsura preventivă.
Pe 3 august, Tribunalul București respinsese o cerere similară a liderului sindical și a prelungise măsura controlului judiciar.
Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA
La mijlocul lunii aprilie, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.
În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei. „Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, precizează DNA.
Pe tot parcursul acestui scandal, liderul USLM a susținut că totul a fost cauzat de antipatia pe care i-o poartă fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.