spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Iohannis despre cerealele ucrainene: „Trebuie să vedem prima dată unde ne aflăm”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri la Baza Kogălniceanu, în declaraţiile comune cu preşedintele Franţei, despre transportul cerelelor din Ucraina, faptul că acum, în momentul în care vorbim, România joacă deja un rol semnificativ în acest proces.

„Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanţa şi de acolo spre pieţele lumii”, a spus şeful statului, arătând că este nevoie de o creştere semnificativă a acestei capacităţi”, potrivit News.ro.

„În ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale, este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică. România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni şi, pentru a găsi cele mai bune soluţii logistice, practice, deja premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial şi se lucrează intens la găsirea unor soluţii”, a spus preşedintele Iohannis.

El a precizat că ”trebuie să vedem prima dată unde ne aflăm”.

„Aceste trasee logistice, această întreagă logistică de transport de capacitate mare în momentul acesta nu există. Noi suntem în situaţia să dezvoltăm, nu chiar de la zero, dar de la un nivel destul de redus la un nivel foarte înalt capacităţile de transport. Pentru asta este nevoie să punem în practică rapid anumite proiecte de infrastructură. De exemplu, să aducem o linie de gabarit mare până într-un port, probabil în zona Galaţi”, a explicat şeful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”este nevoie de a înlesni procedurile pe Dunăre, transportul cu barje pe Dunăre şi aşa mai departe”.

„Este nevoie de a creşte semnificativ capacitatea Portului Constanţa pentru a transborda cantităţi importante de cereale şi multe, multe alte lucruri. Acum, în momentul în care vorbim, România joacă deja un rol semnificativ. Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanţa şi de acolo spre pieţele lumii, dar, evident, este nevoie de o creştere semnificativă a acestei capacităţi şi suntem, împreună cu partenerii, dispuşi şi interesaţi să dezvoltăm rapid aceste căi”.

Ultimele Articole