spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Investițiile Metrorex vor fi duble în acest an față de 2018. Unde se vor duce 260 milioane de euro

Investițiile Metrorex planificate pentru acest an se vor ridica la 1,19 miliarde de lei (aproximativ 260 milioane de euro), mai mult decât dublu față de valoarea înregistrată în 2018, de 552,71 milioane de lei (120 milioane de euro). Grosul banilor va fi absorbit de două mari proiecte.

Adrian Bărbulescu

Investițiile Metrorex metroul din Drumul Taberei Metrorex are conturile blocate

Sumele reies din Referatul de aprobare a ordinului ministrului Transporturilor privind aprobarea actualizării Contractului de servicii publice de transport cu metroul pentru anul 2019 al Societăţii  de Transport cu Metroul Bucureşti „METROREX” – S.A. aprobat prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 562/2019, prin încheierea actului adiţional nr.1 pentru anul 2019, pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Cea mai mare parte a bugetului de investiții al Metrorex pe anul în curs se va duce către Magistrala 5 de metrou – 445 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 97 milioane de euro). Din această sumă, 434 milioane de lei vor merge către finalizarea Secțiunii 1, Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația și depoul Valea Ialomiței. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis în repetate rânduri că metroul din Drumul Taberei va fi gata în luna decembrie a acestui an. Tronsonul are o lungime de 7 km, 10 stații și un depou.

O sumă mai mică, de numai 11 milioane de lei, va fi direcționată către Secțiunea 2, Eroilor – Iancului. Aceasta ar urma să aibă o lungime de 5,4 km și șase stații. Durata până la finalizare este estimată la opt ani de zile, iar suma totală necesară la 2,9 miliarde de lei (630 milioane de euro). Ambele secțiuni sunt finanțate din Programul Operațional Sectorial Infrastructură Mare (POIM), credite externe și bugetul statului.

O mare parte din investițiile Metrorex merge la Magistrala 6

Următorul obiectiv de investiții care va primi o sumă consistentă în acest an, de 430 milioane de lei (93,5 milioane de euro), este Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Aeroport Henri Coandă Otopeni. Banii vor veni din POIM, creditul japonez de la JICA și bugetul de stat. Magistrala 6 ar urma să aibă 14,2 km și 12 stații și, potrivit estimărilor oficialilor MT, să fie gata în patru ani de zile. Suma totală necesară este de 5,9 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 1,3 miliarde de euro.

În altă ordine de idei, o sumă importantă, de 138,4 milioane de lei (circa 30 milioane de euro) este alocată în acest an pentru achiziția de material rulant destinat Magistralei 5, Secțiunea 1. Este vorba de 13 trenuri de metrou, în valoare totală de 487 milioane de lei (106 milioane de euro), iar achiziția este prognozată a se finaliza în doi ani de zile. Cu alte cuvinte, dacă Magistrala 5 va fi gata în decembrie, pe ea vor circula trenuri luate de pe magistralele existente 1, 2, 3 și 4, pe care intervalul de succedare a trenurilor va crește. Mai pe românește, vom aștepta mai mult în stații.

Achiziția de trenuri pentru Magistrala 5 este finanțată printr-un împrumut rambursabil contractat de Ministerul Finanțelor Publice de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Se înlocuiește calea de rulare pe Magistrala 2

Pe locul patru în topul investițiilor Metrorex din anul curent se clasează faza a doua a proiectului Îmbunătățirea condițiilor de transport pe Magistrala 2 Berceni – Pipera, cu 113 milioane de lei (aproape 25 milioane de euro). Potrivit anunțurilor anterioare ale oficialilor Metrorex, aici va fi înlocuită șina pe toți cei 18 km de linie dublă, în cele 14 stații și în Depoul Berceni (fost Depoul IMGB). Proiectul, finanțar prin POIM și de la bugetul statului, are o valoare totală de 544 milioane de lei (aproximativ 118 milioane de euro) și se estimează că va fi finalizat în cinci ani de zile.

La Magistrala 4, tronsonul Parc Bazilescu – Străulești se alocă în acest an 37,1 milioane de lei (puțin peste 8 milioane de euro). Valoarea totală a proiectului este de 318 milioane de lei (aproape 70 milioane de euro).

Tot pe lista de investiții a metroului bucureștean se află și extinderea Magistralei 4, pe tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu. În acest an va fi alocată suma de 30 milioane de lei (6,5 milioane de euro) pentru studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate. Banii provin dintr-un grant elvețian și Programul Operațional Sectorial Transport (POST).

În afară de investițiile Metrorex, societatea va beneficia în acest an de o compensație de 39,13 milioane de lei de la bugetul statului.

Ultimele Articole