spot_img
miercuri, mai 18, 2022
spot_img

VIDEO Ludovic Orban vrea să ajungă la 6% din PIB pentru investiții publice

Obiectivul Guvernului este să depăşească 6% din PIB alocat pentru investiţii publice într-o perioadă de maximum doi ani de zile, a declarat luni seara premierul Ludovic Orban.

investiţii publice Restricțiile pentru călătoria cu trenul șomajul tehnic pentru bugetari
FOTO Guvernul României

„Tot legat de programul de relansare, vă anunţ că obiectivul nostru este să creştem masiv investiţiile publice în toate tipurile de infrastructură – infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructura de sănătate. (…) De asemenea, infrastructura şcolară, infrastructura de comunicaţii, toate vor face obiectul unor planuri de investiţii, infrastructura în agricultură, de exemplu, infrastructura de irigaţii şi susţinerea fermierilor în achiziţia de echipamente de irigare. (…) Vom prezenta toate proiectele de investiţii care urmează a fi finanţate în cadrul acestui amplu proiect de reconstrucţie naţională şi obiectivul nostru este să depăşim 6% din PIB, alocat investiţiilor publice, într-o perioadă de maximum doi ani de zile, iar sumele mobilizate pentru finanţarea acestor obiective de investiţii să fie mai mari decât au fost vreodată în istorie”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.

Se au în vedere investiții ample ale companiilor de stat

El a mai anunţat că BERD susţine un program de investiţii în ţara noastră în valoare de patru miliarde de euro. „BERD, pot să vă anunţ că a luat decizia de a susţine un program de investiţii în România cu o valoare de patru miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat. Avem posibilitatea de a apela la credite la Banca Europeană de Investiţii şi, de asemenea, de a implica Fondul European de Investitii în susţinerea anumitor proiecte. De asemenea, urmărim cu mare atenţie disponibilităţile financiare pentru a genera un program amplu de investiţii al companiilor de stat”, a explicat premierul.

Bani pentru investiţii publice și pentru companiile care repornesc activitatea

Prim-ministrul a mai anunţat că Guvernul va genera mai multe tipuri de măsuri active pentru companiile care îşi vor reporni activitatea după eliminarea restricţiilor.

„Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricţiile, vom participa la susţinerea plăţii salariului, cu un procent între 35% şi 41,5%. 41,5 % reprezintă din salariul brut, impozitul şi contribuţiile. De asemenea, vom genera măsuri active, nu numai pentru persoanele care au beneficiat de şomaj tehnic, ci şi pentru persoanele care astăzi nu au loc muncă şi vom sprijini companiile să angajeze oameni care astăzi nu au locuri de muncă (…). De exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate, din cauza vârstei, din cauză că foarte mulţi angajatori preferă persoane mai tinere, mai în putere şi, din cauza asta, vom folosi o măsură activă. (…) De asemenea, vom avea o grijă şi pentru tinerii absolvenţi, prin programe, de asemenea, finanţate din fonduri europene”, a afirmat Orban.

Ultimele Articole