spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

VIDEO Nicușor Dan confirmă analiza Club Feroviar: Gabriela Firea, zero investiții în linii de tramvai

Nicușor Dan, candidatul opoziției din București la funcția de primar general al Capitalei, a confirmat luni, în cadrul unei conferințe de presă, o analiză realizată de Club Feroviar: în mandatul Gabrielei Firea s-au făcut zero investiții în linii de tramvai. Recent, candidatul susținut de PNL, USR și PMP a distribuit pe pagina sa de Facebook analiza realizată de publicația noastră.

Adrian Bărbulescu

investiții în linii de tramvai

Nicuşor Dan a susţinut luni o conferinţă de presă, în faţa Depoului de troleibuze Vatra Luminoasă, despre situaţia în care se găseşte Societatea de Transport București.

“În ceea ce priveşte vehiculele societăţii de transport bucureştene, nu există o mentenanţă profesionistă aşa cum ar trebui să fie făcută. Am ales această locaţie pentru că ieri au venit mai mulţi oameni pasionaţi de transportul public şi au văzut autobuze şi troleibuze care sunt descompletate, pentru că se iau piese de la una la cealaltă. Nu aşa se face o mentenanţă profesionistă a vehiculelor unei regii de transport”, a declarat Nicuşor Dan, la o zi după ce un troleibuz a luat foc în centrul Capitalei.

CITEȘTE și Troleibuzul în flăcări, argumentul lui Firea pentru licitațiile sale controversate

Zero investiții în linii de tramvai, în mandatul de primar al Gabrielei Firea

El a precizat că nu s-a făcut nicio investiţie în şinele de tramvai şi nici pe calea de rulare a tramvaielor.investiții în linii de tramvai STB după 15 mai reorganizarea companiilor municipale mai puține tramvaie în București Gabriela Firea și Traian Băsescu Firea îi dă replica lui Ludovic Orban transport public gratuit licitația pentru tramvaie tramvaie turcești la București

“Legat de deraierea tramvaiului, nu s-a făcut practic nicio investiţie în actualul mandat în şinele de tramvai şi nici pe calea de rulare a tramvaielor care sunt în funcţiune, nu s-a făcut nicio investiţie pe reţeaua electrică a troleibuzelor, s-au făcut pe o problemă care îi deranjează mult pe bucureşteni, pe aerul condiţionat din mijloacele de transport, progresele sunt minimale, au fost nu mai puţin de patru licitaţii eşuate pentru achiziţia de aer condiţionat”, a explicat candidatul la Primăria Capitalei, susţinut de PNL, PMP şi USR.

Club Feroviar a arătat toamna trecută că primarul general nu a făcut investiții în linii de tramvai

investiții în linii de tramvaiÎntr-o analiză publicată în luna noiembrie a anului trecut, Club Feroviar arăta că bilanțul primarului general Gabriela Firea pentru infrastructura de tramvai a Bucureștiului nu este deloc unul cu care să se mândrească.

În ultimii patru ani de zile, Primăria Capitalei nu a început niciun proiect nou de modernizare a șinelor, ci doar le-a finalizat pe cele începute pe vremea lui Sorin Oprescu. Recent, analiza Club Feroviar a fost distribuită pe pagina de Facebook a lui Nicușor Dan.

CITEȘTE și VIDEO FOTO Ce a făcut Gabriela Firea pentru tramvaie. În trei ani nu s-a modernizat un metru de linie

Autobuze hibride ”vopsite”: 90% diesel și doar 10% electrice

Nicuşor Dan a mai spus că autobuzele hibride cumpărate de Primărie sunt 90% diesel şi doar 10% electrice.

“În ceea ce priveşte achiziţiile pe fondul pentru mediu, primarul a aşteptat doi ani şi jumătate până când să descopere că există această sursă de finanţare, abia în decembrie 2018 a fost semnat contractul şi abia în zilele noastre avem perspective de a avea cele 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibride. Legat de hibride, sunt două tipuri de hibride, unele care sunt 90% electrice şi 10% diesel şi unele care sunt 90% diesel şi 10% electric, din păcate ce am cumpărat noi este 90% diesel şi 10% electric”, a explicat Nicuşor Dan.

Licitația pentru tramvaie, criticată de Nicușor Dan

El a mai acuzat în conferinţa de presă şi situaţia absorbției fondurilor europene.

investiții în linii de tramvai
Primăria Oradea a cumpărat tramvaie românești

“Pe achiziţia din fondurile europene situaţia este dezastruoasă. Abia la jumătatea anului trecut au început pregătirea pentru achiziţia a 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice, licitaţia pentru tramvaie a fost închisă la jumătatea lui 2019, a doua licitaţie pentru tramvaie a fost anulată de CNSC în urmă cu câteva luni. Mai fac o menţiune pe bani europeni pentru tramvaie, aceştia sunt condiţionaţi, achiziţia tramvaielor din bani europeni este condiţionată de refacerea liniilor 40 şi 55, adică banii europeni vin împreună pentru tramvaie şi pentru linii pentru aceste linii 40 şi 55 nu s-a făcut nici măcar documentaţia tehnică, nicidecum să fie începute lucrările. Dacă banii nu sunt cheltuiţi pânâ în 2023 trebuie daţi toţi banii înapoi pe eventualele tramvaie care sunt achiziţionate până atunci”, a afirmat Nicuşor Dan.

Primarul general i-a vrut pe turci în locul românilor

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat atribuirea la licitația pentru tramvaie.

Cea mai dură concluzie cuprinsă în decizia CNSC este cea prin care membrii Consiliului spun, negru pe alb, că oferta firmei turcești Durmazlar trebuia respinsă încă de la bun început și nu ar fi trebuit să participe la licitație. Este vorba de faptul că Durmazlar nu a inclus în dosarul cu care s-a prezentat la licitație graficul de livrare a tramvaielor, iar acest document a fost depus ulterior, la clarificări. ”Într-adevăr, legislația permite completarea ofertei cu informații formale sau de confirmare, însă prezentarea graficului de livrare și a angajamentului ferm nu poate fi considerată o astfel de completare, cu atât mai mult cu cât, pe baza informațiilor primite, în cazul de față, oferta Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ a obținut un punctaj mai mare care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, se arată în documentul publicat de Club Feroviar la vremea respectivă.

În același document, se preciza faptul că turcii de la Durmazlar au fost avantajați ”în mod evident” la licitația pentru tramvaie, în defavoarea românilor de la Astra Vagoane Călători Arad. Și, culmea, raportul CNSC nu a fost contestat în instanță de Durmazlar, ci de Primăria Capitalei!

CITEȘTE și DOCUMENT CNSC: Oferta Durmazlar la licitația pentru tramvaie trebuia respinsă de la bun început

Gabriela Firea, un primar ”plângăcios”

El a mai spus că în privinţa licitaţiei pentru autobuzele electrice, Primăria Capitalei a lansat licitaţia şi apoi a închis-o pentru că “nu a fost fericită cu ofertele”, acuzând şi calitatea caietelor de sarcini cu care municipalitatea merge la licitaţii.

Nicuşor Dan a mai declarat că primarul Capitalei este “plângăcios” deoarece s-a plâns tot mandatul.  “Primarul nostru, care tot mandatul ăsta a plâns, un primar plângăcios, a venit ieri şi a anunţat că nu exclude un sabotaj şi vreau să vă aduc aminte decembrie 2018 când au fost nişte defecţiuni la sistemul de semaforizare, a venit viceprimarul Bucureştiului (Aurelian Bădulescu – n.red.) şi a acuzat o mână criminală care a umblat prin semafoarele municipalităţii ca să afecteze acest mandat glorios. Bineînţeles că s-a făcut o plângere penală, s-a constatat că de fapt era o eroare a noii companii de management a traficului care nu ştia să lucreze cu semafoarele pe care le primise de la Administraţia Străzilor”, a mai spus Nicuşor Dan.

Ultimele Articole