Investitii de peste 7 milioane euro in siguranta trecerilor la nivel cu calea ferata

Trecere la nivel cu calea ferata in Eforie Nord

Ministerul Transporturilor supune dezbaterii publice proiectul de act normativ privind stabilirea de „Masuri de imbunatatire a sigurantei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferata”.

Printre masurile ce se doresc a fi luate pentru diminuarea cu pana la 50% a numarului victimelor decedate in accidentele rutiere, pana in 2020, pentru atingerea obiectivului impus de Comisia Europeana si asumat de Romania, se afla si amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferata.

Valoarea estimata a proiectului este de 35.320 mii lei cu TVA (7,44 milioane euro). Proiectul va fi finantat de la bugetul de stat, prin POIM 2014-2020 si va fi pus in aplicare de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Data limita pentru trimiterea de propuneri sau observatii este 18 martie 2019.

Conform raportului Road Safety Country Overview – Romania, existent pe site-ul oficial al Uniunii Europene, valorile pentru o persoana decedata sau ranita sunt:

  • Pretul unei vieti pierdute intr-un accident rutier este evaluat la 1.048.000 euro
  • Pretul unei persoane ranite grav intr-un accident rutier este evaluat la 136.200 euro
  • Pretul unei persoane ranite usor intr-un accident rutier este evaluat la 10.400 euro

In urma analizei efectuate pe baza accidentelor rutiere inregistrate in perioada 2011-2018 pe reteaua de drumuri nationale, pe sectoarele cu treceri la nivel cu calea ferata au fost inregistrate urmatoarele cifre ingrijoratoare:

  • accidente rutiere: 238
  • vehicule implicate: 433
  • persoane decedate: 28
  • persoane ranite grav: 109
  • persoane ranite usor: 300

Efectuand o corelare intre numarul accidentelor rutiere si a persoanelor decedate sau ranite cu valoarea economica (pierderea societatii) a acestora rezulta o pierdere totala de 47.309.800 euro la nivelul Romaniei datorata accidentelor rutiere produse in ultimii 7 ani pe drumurile nationale la intersectiile la nivel cu calea ferata.

Sursa foto: CFR SA